Förra månaden gjord jag ett test. Som inbiten Linuxanvändare testade jag att under 30 dagar endast använda mig av en Windowsdator. Det gick så där. Nu har jag gjort ett nytt 30 dagars test, den här gången med en Chromebook.

Vad är en Chromebook

Alla kanske inte vet vad en Chromebook är. En Chromebook är en enklare dator som drivs av Googles operativsystem Chrome OS som är en mer avancerad variant av Googles webbläsare Chrome. Chrome OS är i grund och botten en Linuxvariant. Basen i Chrome OS är en omarbatad version av Linuxdistributionen Gentoo och som skrivbord har operativsystemet webbläsaren Chrome. Det här innebär att du inte kan köra vanliga program som finns på Windows eller Mac. Du är förpassad till Chrome -och webbappar.

Chrome OS blir mer och mer kompetent ju lägre tiden går. För inte så länge sedan fick Chrome OS stöd för att köra Androidappar, forfarande en beta funktion, tror jag. Och nyligen, också det en betafunktion, möjligheten att köra Linuxappar. Och inom en snar framtid är det sagt att även Windowsappar ska bli möjliga att köra i systemet. I och med det så kommer Chrome OS att bli ett fullfjärdrat operativsystem.

Tack vare Android och Linux

Hade det inte varit för Android -och Linuxapparna hade jag inte klarat mig med att köra enbart med en Chromebook som enda dator. Inte med tanke vad jag gör med en dator. Då speciellt tänker jag på ljudredigering.

För håller du på med lite mer avancerade, till mycket avancerade saker så är en Chromebook med Chrome OS inget för dig. Det finns inga bra appar för att spela in och redigera varken ljud eller video. Hade det inte varit för att jag kan köra både Audio Evolution(Androidapp) och Audacity(Linuxapp) så hade jag vid flera tillfällen varit tvungen att ge upp mitt 30 dagars försök. Nu har jag inte spelat in något(ännu) via min Chromebook men jag har redigerat lite ljudfiler och det har gått precis lika bra som på vilken anna dator som helst.

Jag har en hel del Androidappar installerade på min Chromebook, utan dem hade det väl gått att köra Chrome OS, men med dem har det gjort saker mycket lättare. Eftersom jag i stort sätt samma uppsätting Androidappar på min Chromebook som min telefon, en OnePlus 6, så har jag kunnat göra massa grejer som jag normalt kanske skulle använt mim telefon till, saker som är lite lättare i Android än i t.ex en webbsida.

Jag har använt mig mycket att funktionerna i Google kalendern. I Androidappen har du möjlighet att förutom lägga in händelser och påminnelser även möjliheten att lägg in mål. Dessa mål är t.ex hur ofta du ska träna. Och när du lägger in dessa mål föreslår Google en ledig tid och dag, och när du antinge accepterat eller redigerat den tiden så sparas den och kommer sedan att anpassa sig till ditt mönster. Jättesmidigt. Som sagt, det här kan du inte göra i webbversionen av Google kalendern. Och jag tycker personligen det är smidigare att sitta vid en större skärm och ett tangetbord när man flyttar runt saker i en kalender. Eftersom jag jobbar enligt kalenderblockingmetoden blir det en del flyttande fram och tillbaka. Och är det så att du vill veta mer om kalenderblocking så får du hojta till om jag ska skriva något om det.

En trevlig soffkamrat

En sak som är en stor fördel med dagens Chromebook är battritiden. Jag har ca 12-14 timmars battritid en smidig formfaktor på datorn med en 11" skärm och ganska lätt så det innebär att mesta tiden så ligger datorn vid mig i soffan och eftersom uppstartstiden är knappt en sekund eller två så är man snabbt igång. Och om du ransakar dig själv, vad gör du mest när du sitter där i soffan?

Jag? Surfar, skriver, kollar sociala medier eller Youtubeklipp. Till det bhövs ingen avancerad dator och det är alltid trvligt med en större skärm. Som du kanske förstår så har jag använt min Chromebook betydligt mer än vad jag använde min Windowsdator. Chromebook är en trevlig kamrat i soffan, den är mer avancerad än en tablet så du kan göra mer men den är så pass "lätt" att man kan ha den liggandes omkring sig.

Jag går faktiskt i tankarna att köpa en ny Chromebook, en som är lite mer avancerad. Det jag saknar på min som jag vet finns på andra Chromebook är t.ex touchskärm och 180 graders gångjärn så du kan "vika undan" tangetbordet och använda fingrarna eller en penna. Helst skulle jag faktiskt vilja ha en hybrid eller en Chrometablet med tangentbordstillbehör, eller med andra ord Googles nya Pixel Slate.

Som ni kanske förstår så är jag positivt till Chromebook och Chrome OS och har man inga speciella krav, utan bara vill ha en soffdator så är en Chromebook ett utmärkt val. Du kan hitta en på någon av de stora elektronikbutikerna för bara ett par tusenlappar.

Det man får tänka på när man ger sig på en Chromebook och in i Chrome OS är att det är Google och deras webbläsare som gäller.

Fördel Google

Fördeln med det är att använda sig av en Chromebook är framför allt säkerheten. Du behöver inga antivirusprogram, eftersom "allt körs på webben" När du loggar in på en Chromebook så gör man det med sitt Googlekonto. Det innebär att alla dina inställningar och "installerade" program sparas hos Google så om du skulle beöva installera om, eller göra en "Powerwash" som det heter i en Chromebook så är det bara minturer från att loggat in ingen till du är tillbaka där du slutade senast. Det är även så bra att loggar du in ,med ditt Googlekonto på en nnan Chromebook så kommer "ditt skrivbord" att visa sig där med. Dna inställningar och dina "program".

En gamal dator

Har du en gamal dator liggandes? Då kan du prova Chrome OS på den innan du bestämmer dig. Det finns två sätt, båda är baserade på Chromium OS som är den helt fria och öppna versionen av Chrome OS.

  1. Antingen köper du systemet från företaget som gör Cloudready ett Chrome OS som passar till de flesta datorer. Fördelen här är att de har sett till att det funkar och det är bara för dig att installera. Du får även tillgång till deras supprt som kan hjälpa dig om du kör fast. De har även en "home edition" som är gratis, då får man ingen support.
  2. Har du mycket datorvana och vill ha ett helt öppet och fritt Chromesystem får du vända dit tillArnold the bat. Han har byggt installerbara filer av Chromium OS som kan installeras på flera olika datorer de med. Här får du ingen direkt support, du får helt enkelt klara dig själv.

Det finns vissa saker som funkar i Chrome OS som inte funkar bägge dessa system ännu och det är både Android -och Linuxstödet. Men ska du bra ha datorn vid soffan och surfa med eller kolla sociala medier så är det inget problem.

Har du blivit nyfiken på Chrome OS eller om du har beslutat dig att testa så är du mer än välkommen till att höra av dig till oss här på Vardagsteknik, antingen för att tala om hur det går eller för att ställa frågor. Vi är alltid här för din skull. Och glöm inte, gå in på vårt forum. Där finns en massa trevliga tjejer och killar som gärna hjälper dig om du stöter på teknikproblem.