Ibland dyker det upp i nyhetsflödet om föräldrar som står på ruinens brant på grund av att deras avkommor inte har förstånd om pengars värde. Eller rättare sagt, pengar i siffror på en skärm är inte samma sak som tjugolappen farmor plockade upp ur den röda portmonnän och skickade iväg barnbarnet för att köpa glass.
IMG_0083
Jag blev mycket väl medveten om hur lätt man kan bli lurad på pengar häromdagen. Min sambo frågade varför det hade dragits 519:- från kontot. -Ingen aning! svarade jag och riktade direkt mina misstankar mot min son. Vid den oundvikliga konfrontationen bedyrade han att han var oskyldig.
Det var då själva f.. också.
Jag gick igenom mina mail och fann tillslut boven i dramat. Sonen var inte så oskyldig som han trodde.
Ett reklaminlägg på Instagram tände nyfikenhetens låga och han laddade hem ett spel som såg roligt ut. Detta var gratis att ladda ner men för att kunna spela så behövde han godkänna villkoren. Som vi alla vet så är det få av oss som läser dessa. Vi trycker på ”Acceptera” utan att blinka och fortsätter.

Det min son inte förstod var att han godkände en prenumeration på 519:- i veckan. I VECKAN!
Spelet som visade sig vara helt värdelöst avinstallerade han efter ett par timmar. Vad det verkar så avslutades prenumerationen i samma veva. Det var ett par dagar som vi höll koll på om det drogs ännu en period men icke, skiten är borta. Det var tur för honom. Jag var på väg att boka en enkel biljett till Afghanistan till honom, för att knyta mattor på obestämd tid.

Jag rekommenderade min son att läsa kommentarerna till appen. Där kunde man snabbt få vetskap om att detta bara ett ynkligt sätt att lura av folk på pengar. Att appen fortfarande finns på Appstore är en gåta. Visserligen står allt klart och tydligt om man läser villkoren men vem gör det?

Ett tips är att läsa recensionerna och kommentarerna till appar innan man laddar hem dem. Det är ett väldigt enkelt sätt att försäkra sig mot oförutsedda utgifter.

Med vänlig hälsning, Ade.