Jag har den senaste tiden fått låna och testa en Dell XPS 13, 9370, av de snälla människorna på ... ja just det, Dell. En av de saker jag var nyfiken på att få testa var Dells nya och egna programvara, Dell Mobile Connect. En app för att koppla samman din Androidtelefon med din dator.

Kommer i från Linuxvärlden

Dell-Mobile-Connect-inst-llningar

Jag är ingen Windowsanvändare till vardags. Jag är en Linuxkille rakt ut i fingerspetsarna och det är där jag hör hemma. Att få testa en dator med Windows som operativsystem såpass länge som jag gjort nu har varit en upplevelse, men det ska vi prata om här, utan vi ska fokusera på den app som jag var mest intresserad av att få testa, Dell Mobile Connect. Den som befinner sig i Linuxvärlden och har en Androidtelefon har säkert testat, och förmodligen kör KDE Connect, en app för att koppla samman din Androidtelefon med din Linuxdator. För mig är den appen ovärderlig. Så jag blev naturligtvis både glad och nyfiken på att någon kan ha gjort något liknande till Windows.

Om jag ska göra en kort sammanfattning på vad kan kan använda KDE Connect till så du vet vart vi står.

 • Få notifieringar
 • Svara på och skicka SMS
 • Svara och avfärda telefonsamtal
 • Skicka filer mellan enheterna
 • Styra media
 • Använda telefonen som styrplatta och tangentbord
 • Skicka kommandon
 • Hitta telefonen

Med mera. Nu var det här det minsta jag förväntade mig att kan göra med Dell Mobile Connect.

Inte lika avancerad

Dell-Mobile-Connect.-ring

Tyvärr är inte Dell Mobile Connect lika avancerad som KDE Connect. Det finns så mycket man inte kan göra.

 • Du kan inte skicka filer mellan enheterna
 • Du kan inte hitta telefonen med ljudsignal
 • Du kan inte styra datorn med telefonen
 • Du kan inte kontroller media på datorn med telefonen

Men det finns faktiskt saker du kan göra.

 • Du kan svar på samtal och SMS
 • Du kan se notifieringar
 • Du kan se din skärm via chromecast

Och det var i stort sett allt.

Besviken

Dell-Mobile-Connect.-mirror

Jag ska vara helt ärlig. Jag blev faktiskt riktigt besviken, på avsaknaden av funktioner. Att man som Dell släpper en egen app, som dessutom endast funkar till deras egna datorer, men bara vissa, är under all kritik. Det minsta jag hade förväntat mig är att Dell Mobile Connect skulle kunna matcha KDE Connect, en app som funkar till i stort sett alla Androidtelefoner och alla Linuxskrivbord.

Veta mer

Vill du veta mer om KDE Connect så kommer det att komma ett inlägg om den inom kort. Jag är faktiskt lite förundrad själv att jag inte redan har skrivit ett inlägg om KDE Connect redan. Håll utkik på bloggen så dyker det upp snart.

Vill du diskutera eller kommentera det här inlägget så bege dig över till vårt forum.