De snälla människorna på Dell har varit så snälla, de har lånat ut den nya Dell XPS 13, 9370 till mig. Ty, det vet inte vad de gett sig in på, ;).

Dell XPS 13, 9370 är den nya versionen av Dell XPS 13 som lanserades på, eller strax innan CES i januari i år.

Laddare och utgångar

COLLAGE

Det finns ett par saker som skiljer sig markant mot den tidigare modellen av XPS 13, och det är att Dell har plockat bort den proprietära laddar-kontakten och ersatt den med USB typ-C. Nu har Dell haft den goda smaken att inkludera samma typ av laddar-kontakt på alla sina bärbara datorer, vilket har gjort att du inte ha behövt köpa nya laddare och laddar-tillbehör bara för att du skaffat en ny dator. Men standarder är alltid bättre så den här gången är det förlåtet. För med USB-C så behöver du inte tänka på att det står Dell på laddaren, bara det är USB-C, och av bra kvalitet. Det här gör att vi osökt kommer in på resten av kontakter och uttag. Datorn är utrustade med sammanlagt 5 uttag och ett Noble-lås istället för ett Kensington lås. Den fem uttagen är

  • 3, USB-C, vilka du du kan ladda i alla
  • 1, 3,5" hörlursuttag
  • 1, micro(!)SD-kort plats.

Just det, microSD och inte vanlig SD-kort. Så det är något att tänka på om man har många SD-kort man lagrar data på. Fördelen med att Dell har valt att ha MicroSD är att du smidigt kan byta kort mellan datorn och din mobil, om den nu har plats för MicroSD.

Skärm och kamera

Del-XPS-COLLAGE

Dell XPS 13 säga ha världens tunnaste skärmkanter på en dator. Jag tror dem, när jag först öppnade min lånade XPS 13 så blev jag faktiskt lite imponerad av att skärmen gick nästan hela vägen ut till datorkanterna. Tack vare de tunna kanterna uppleves skärmen som mycket större än vad den egentligen är. Tyvärr medför de tunna kanterna även ett litet problem. Den datorn jag lånar är inte utrustad med touchskärm så det är inte meningen att man ska pilla på den med fingrarna. Men eftersom kanten är så tunna så är man där och pillar på skärmen varje gång man ska öppna datorn vilket gör att det blir smutsiga kanter.

I tidigare modeller av XPS 13 har kamerans placering varit i fokus. Tack vare de tunna kanterna så har kameran inte kunnat sitta på ovankant i mitten som på de flesta andra datorer utan den har varit placerad i underkant ner till vänster. Det här har gjort att man ha upplevts att kameran filmar rakt upp i näsan. I den här modellen är kameran flyttad till mitten av skärmen, fast fortfarande i nederkant. Det här gör att betraktningsvinkeln blir något udda.

Skärmen i sig är en fröjd för ögat att arbeta med. Den är klar, ljusstark och klarar av direkt solljus utan att bilden "försvinner" och skärmen reflekterar inte omgivningen. Speciellt de gånger jag har försökt köra Linux på burken. Men varför jag inte gör det kommer vi till senare. Skärmen har en upplösning på 1920x1080 px och Dell kallar skärmtekniken för Dell Cinema. Det spelar ingen roll i vilken vinkel du ser på skärmen man har inga problem med att se vad som är på den och man kan läsa i alla vinklar. Nu är jag inte direkt kräsen med upplösning på datorer då min nuvarande arbetshäst har en upplösning på 1366x768 px men jag hade valt den här skärmen alla dagar i veckan om någon erbjudit mig.

Minne och lagring

Enhet

Datorn är utrustad med 16GB minne så där kommer man inte stöta på patrull när man jobbar. Grundutförandet av Dell XPS 13 kommer med 8GB, om det räcker är upp till dig. När det kommer till lagring så är datorn utrustad med en disk på 512GB, monterad på PCI-Expressport(!) Det kan var det som gör att jag inte kunnat installera Linux på burken. Jag har försökt med Antergos, Fedora och Ubuntu utan att någon av distributionerna har kunnat hitta en installerad disk på datorn. Hade det varit min dator så hade jag formaterat skiten ur direkt för att se om jag kunnat lösa problemet, men efter som den bara är till låns så har jag avstått. Det har ju inneburit att en riktig Linuxnörd har fått navigera sig fram i Windows för en gångs skull, och det har varit ett äventyr. Men det avhandlar vi i ett eget inlägg.

Batteri, tangentbord och styrplatta

Enhet2

När det kommer till bärbara datorer så är batteri och batteritid en väsentlig del. Så även i detta fallet. Jag gillar att "jobba runt" med min dator. Ibland sitter jag i soffan, ibland i köket, balkongen eller så går jag ut och sätter mig på ett kafé bara för att få lite arbetsro och bakgrundsljud. Inte för att jag har tagit tid, men jag har inte en enda gång varit orolig över att batteriet ska vara det som ger vika förstäven om jag inte gått i väg med en nyladdad dator. Datorn klarar 2-3 fulla "arbetsdagar" utan problem och då stänger jag inte av datorn utan bara lägger den i vila, fast det är Windows på den. Du behöver inte öppna datorn för att se hur mycket batteri datorn har kvar. PÅ vänstersidan sitter en knapp och fem lysdioder som talar om hur mycket batteri det är kvar när du trycker på knappen.

Jag vet inte om det beror på att datorn jag fått låna är utrustad med amerikanskt tangentbordslayout eller om det är jag som slinter med fingrarna, men jag har en viss förmåga till att skriva lite mer fel på den här datorn än min Dell Latitude som har svensk layout. Nerslaget i tangenterna är ungefär som i min Latitude och den gillar jag att skriva på. Den enda saken som är lite irriterande är att jag tycker att "Enter"-tangenten är i minsta laget. Jag har vid flera tillfällen tryckt fel för att tangenten är för liten. På min Latitiude har jag ett upp och ner vänt "L" som Enter-tangent och jag kan inte minnas att jag någonsin har tryckt fel på den.

Styrplattan som jag tycker är i alldeles rätt storlek är trevlig att styra muspekaren med. Det finns inga dedikerade knappar för "musklick" men plattan är delad med ett sträck i nederkant så du ser vad som är höger och vänster. Plattan är också fysik då du trycker i nederkant för att göra "musklick"

Allt det andra

Windows

Datorn har en grundvikt på ca 1.5 kg och tack vare dess formfaktor är den superlätt att ta med. Jag har min Triangel Commputer Bag som rymmer upp till en 17" stor dator. Jag hade fått plats med två XPS 13 utan problem i min väska.

Det första jag gör när jag testar en dator är att de om datorn klarar "Macbook-testet". Det innebär att man ställer datorn på en slät yta och försöker öppna locket utan att använda två händer och utan att datorn lättar från ytan. Dells XPS 13 9370 är nästintill omöjlig att öppna med en hand. Gångjärnen är så hårda i stängt läge att man knappt får in ett finger mellan "botten" och "locket". Man måste använda två händer. Tack vare att skärmkanten är så tunn så är det vid det är läget som du "kladdar" på skärmen för när du öppnar datorn så är det i skärmen du tar, och inte i kanten.

Förutom att själva datorn är ett aluminium chassi så har "handledstödet" klätts med mjuk kolfiber för att göra datorn mer användarvänlig. Med det menar jag att att du blir inte svettig om händerna bara för att datorn blir varm, du slipper att kall om händerna bara för att metallen är kall. Väldigt trevlig "funktion".

Det finns en "fysik funktion" till på datorn. Det är indikationslampan som finns på kanten av datorn. Den lampan talar om för dig när det är dags att ladda och att du håller på att ladda.

Sammanfattning

Som ni märker så har jag inte brytt mig om att ta reda på detaljer, som maxprestanda, grafikprestanda och liknade. Jag är mer intresserad av den vardagliga användningen och hur dator funkar i dagligt bruk. Vill du veta mer om maxprestanda och hur datorn funkar i när man försöker pressa så mycket som möjligt ur dess komponenter så är inte det här rätt plats för dig.

Jag kan inte påstå att jag har hittat några nackdelar med datorn. Det är en välbyggd maskin som gör det den lovar. Om jag måste välja något så är det att datorn inte klarar "Macbook testet", att locket är i det hårdaste laget att öppna. Den andra saken är tangentbordet, med reservation för språk-layouten, så kan tangentbordet, och i synnerhet "Enter"-tangenten bli bättre, framför allt större.

Vill man köpa en Dell XPS 13 så börjar priset på strax över 14500:- och i ärlighetens namn så är datorn värd vart enda krona. Jag har tvingat mig själv till att hitta fel och brister på datorn hade jag inte varit tvungen till det så hade, eller rättare sagt kommer jag att lägga de pengarna på en dator av den här kalibern. För jag har faktiskt bestämt mig, jag kommer att investera i en Dell XPS 13, jag ska bara samla ihop pengarna först.

När jag kontaktade Dell för att få låna en Dell XPS 13 så vill jag egentligen låna en Dell XPS 13 Developer Edition. Vad är skillnaden på en Developer Edition och en "vanlig" undrar du? Jo, en Developer Edition kommer förinstallerad med Linux, Ubuntu för att vara med exakt. Jag vet ingen annan större datorleverantör som faktiskt levererar flera av dess modeller med Linux förinstallerat.

Nu när det kommer till kritan så har jag hittat flera fel och brister i datorn och dess konfiguration, men det har som sagt inget med hårdvaran att göra, utan med mjukvaran, Windows. Jag ska i ett annat inlägg ge er en Linuxentusiasts syn på det här med Windows.

Dell Mobile Connect

Dell-Mobile-Connect

En sak till som jag verkligen ville pröva så var det Dells programvara Dell Connect, en app som kopplar samman datorn med din Androidtelefon. Du kommer att kunna läsa mer om Dell Mobile Connect i ett eget inlägg inom kort.

Har jag glömt något?

Tycker du att jag glömt att ta upp något? Eller vill du diskutera, kommentera eller prata om Dell XPS 13? bege dig till vårt forum för vidare diskussioner.