Då var det dags för oss att dra igång hösten och vinterns säsong här på Vardagsteknik.

Jag har under senvåren och sommaren förkovrat mig i Googles fantastiska hårdvaruvärld. Förutom att jag bytt ut mitt tidigare ASUS-router drivna nätverk till ett mesh-nätverk drivet av Google Wifi så har jag även införskaffat mig tillräckligt med Google Home högtalare så det täcker hela huset. Men det som framför allt driver min vardag är den heliga treenigheten av Wear OS klocka, Androidtelefon och Chromebook. Och det är det här jag kommer att fokusera mitt poddpratande och bloggskrivande under hösten. Så varför inte följa med mig in i Googles underbara (hårdvaru) värld.

Ticwatch PRO och Fossil Q Exploris 4

Jag tänkte börja med att introducera min utrustning så ni vet vad jag och ni har att göra med. Min tanke var att jag kör jag med det lilla och går uppåt.

Fossil Q Exploris HR 4

Tidigare i våras sprang jag på ett erbjudande som jag inte kunde motstå. Jag fick möjligheten till att köpa en Fossil Q Exploris HR 4 till ett riktigt bra pris. Så jag slog till och har inte ångrat mig sedan dess. Fossil Q Exploris HR är Fossils flaggskepp när det kommer till smarta klockor, och för den som inte vet det så är Fossil världens största klocktillverkare och tillverkar de flesta av modemärkenas smartklockor som finns på marknaden. Ett stort modemärke i Sverige när det kommer till smartklockor är Michael Kors.

Som sagt. Fossils Klocka Q Exploris HR 4 är deras flaggskepp och drivs som många av dessa klockor av Googles Wear OS. Wear os är, i min mening, ett hjälpsystem. Jag  personligen ser min klocka som en förlängning av min telefon. Här kan jag se notiser, svara på korta sms och telegram-meddelanden och framför allt, jag kan se vem som ringer UTAN att behöva plocka upp telefonen. Och jag kan, om jag vill, även svara när det ringer. Men det som klockan gör allra mest är att låsa upp och hålla min telefon upplåst så länge jag har klockan på mig och telefonen i närheten.

Mobvoi Ticwatch PRO

Jag har även, sedan tidigare en Ticwatch PRO från kinesiska Mobvoi. Även den drivs av Wear OS och kan göra exakt samma som min Exploris. Förutom att Ticwatchen inte ser lika exklusiv ut så har den en annan funktion som jag uppskattar mycket. Den har en andra skärm. Den här skärmen sitter ovanför AMOLED skärmen som driver och visar Wear OS och har ett eget enklare system som bara visar tid, batteri, datum och steg och är så strömsnål att klockan kan köras i upp till 30 dagar med bara det här systemet igång. Använder man klockan i mixat läget, det vill säga att AMOLED skärmen slocknar och bara visar "ticwatchskärmen" så ökar batteritiden till upp till tre dagar för mig.

Stjärnan i min treenighet

Stjärnan i min treenighet är min telefon. Tidigare har jag, och är fortfarande ett fan av Oneplus och deras telefoner och jag har varit stolt ägare till en OP 3, OP3T och en OP 6. Den senare sålde jag till förmån för mitt nya tillskott, en Google Pixel 3a. Ny kan vän av ordning kan ske rynka på pannan och klia sig i huvudet och undra i fall jag verkligen har skrivit rätt. Och ja, det har jag. Jag har bytt ner mig. Både i storlek och prestanda. För den som kan något om telefoner vet att om man gör på specifikationerna så är Googles Pixel 3 a både en mindre och sämre telefon. Pixel 3a har inte Snapdragons 800-serie processor som Oneplus 6 har. Pixel 3a har inte 8 Gb ram-minne utan bara 4 Gb och framför allt den har strax UNDER 6" i skärmstorlek medans Oneplus 6 har närmare 6.5".  Och en sak till. Pixel 3a har inte den moderna "flärpdesignen" som Oneplus har itan Pixel 3a har stora och tjocka kanter runtom hela skärmen.

Nöjd ändå

Men jag ska säga som det är. Jag kan inte vara mer nöjd med Pixel 3a:an än vad jag är. Det har hänt någon enstaka gång att telefonen har hickat till när jag har gjort mycket på en och samma gång. Men, om det är hårdvara eller om det är för att jag kör den senaste beta mjukvaran av Android 10 Q som är boven återstår att sen tills Google släppt den skarpa versionen av Android 10 Q.

Telefonen skiner

Och det är här som telefonen verkligen skiner. När det kommer till mjukvaruuppdateringar. Nu är Oneplus en av de bättre när det kommer till mjukvaruuppdateringar men ingen kan slå Google själva på den fronten eftersom de alltid är först. Sen finns det ett par saker i Pixelversionen av Android som bara finns där som jag verkligen uppskattar. En av dessa är "Nu spelas". En funktion som visar på skärmen i standbyläge vilken låt som spelas, om det spelas musik i "lyssningsavstånd" Jättetrevlig funktion. Jag tänker inte gå in mer på djupet eftersom det här är mer en presentation av min utrustning som jag kommer att avhandla mer i enskilda inlägg och artiklar. Men en sak som verkligen uppskattas är att min telefon låser upp och håller min Chromebook upplåst.

HP Chromebook x2 och ACER Chromebook Tab 10

Som jag kan ha nämnt tidigare, det har jag, så är jag en sucker när det kommer till bra erbjudanden. Jag var på jakt efter en ny dator i våras och tittade på flera olika modeller och märken när jag mer eller mindre hade bestämt mig för att slå till på en Dell XPS 13, men så dök det upp ett riktigt bra erbjudande och det slutade med att jag slog till på en HP Chromebook x2 istället. Det var inte alls tanken från början men så blev det. HP Chromebook x2 är världens första avtagbara Chromebook. Det innebär att man kan separera tangentbord och skärm så man får en tablet i stället för en dator. Många Chromebooks kan man vika runt tangentbordet på, men man kan inte plocka av tangentbordet som kan kan på HP's x2:a. Det här gör att all teknik som finns i HP Chromebook x2 sitter i skärmen och det betyder också att den är något framtung när man har den i knät och skriver på tangentbordet. Jag tycker att det inte är så farligt, jag har varit med om tyngre system som har gjort det mer eller mindre omöjligt att sitta med enheten i knät och skriva. Jan nämna min tidigare ASUS Padfone gen 1. Vill ni veta mer om den så får du begära det i vårt kontaktformulär.

ACER Chromebook Tab 10

Det senaste tillskottet i min kollektion är en ACER Chromebook Tab 10. Jag har använt mig av en annan tablet, en LG G Pad 8.3 från... ja, jag tror det är 2013. Jag kan säga att trots att den har servat mig väl så har den nu gjort sitt. Visserligen finns där en ROM att stoppa i den, vilket jag har gjort, som gör att den kommer upp till den senaste versionen av Android, Android 9 Pie. Men även om den funkar så kan man inte säga att den flyter på. Sen har tiden stand även gjort sitt på batterifronten. Det håller inte alls så länge som man vill att sen ska hålla, och man definitivt inte lita på att det. Men som sagt, den har servat mig väl och hatten av till LG för ett riktigt bra bygge och för en gemenskap som verkligen gillar sin G pad. De 1800:- eller vad det nu var jag betalade då har jag verkligen fått valuta för. Men det är en annan historia precis som med Padfonen så får du begära mer om du vill höra mer i kontaktformuläret som är länkat ovan. IMG_20190817_135747.dng IMG_20190817_135705.dng

Jag var ute efter en ny tablet, eftersom jag gillar formfaktorn, så jag började faktiskt med att slå till på en Huawei, nu kommer jag inte ihåg vilken modell det var men det var ingen av deras top modeller. Det slutade med att jag lämnade tillbaka den efter en vecka för att den var helt enkelt alldeles för långsam och den hade inga uppdateringsutsikter. När jag sökte efter ny tablet så var det en sak som faktiskt störde mig ganska mycket och det var just det här med att de flesta tablet'sen(?) på marknaden har föråldrade versioner av Android och/eller så hade tillverkarna inga planer uppdateringar. Och hur vi än vänder och vrider på det så är Samsung inget alternativ. Jag tror jag är allergisk mot Samsung nämligen.

Jag hade faktiskt börjat överge tanken på en Androidtablet pågrund av just det där med uppdateringarna, och jag hade börjat fundera på en tablet med Chrome OS i stället, eftersom det är Google som står för uppdateringarna på den plattformen.

Jag hade ju min HP Chromebook x2 som faktiskt är en tablet med tangentbordstillbehör. Men jag kan tycka att de 12.3" skärm som x2:an är kan vara lite för mycket och för tungt ibland så jag ville ha något mindre, 8-9, kanske 10". Jag hade ju sneglat på ACER:s Chromebook Tab 10, men jag tyckte att den var alldeles för dyr för vad man fick för pengarna så det fick bli att att jag bara sneglade på den emellanåt. Jag visste att det skulle komma fler tablets's under året med just Chrome OS men jag visste inte när så jag tänkte att jag håller ut och ser vad som händer men, så var det det där med en bra deal. Jag hade lagt ACER Chromebook Tab 10 på min bevakningslista i prisjakt och bestämt att kommer den under en viss summa så är den värd det, och gissa vad? Det gjorde den. ACER Chromebook Tab 10 blev enligt mig ett prisvärt alternativ när en återförsäljare under sommaren hade en drive så det var bara till att slå till.

Under hösten

De är det här enheterna som jag kommer att prata och skriva mycket om nu under hösten/vintern för det är dem som jag använder dagligen. Ni kommer att få tips, trix och recensioner av hård- och mjukvara och jag kan säga att det händer MYCKET just nu när det kommer till speciellt Chrome OS, men eftersom Google köpte en del av Fossils utvecklings när det kommer till Wear OS så tror jag att det kommer att hända mycket där med och som de flesta redan vet så släpper Google även en ny Android version, version 10 eller Q som den också heter. Så vill du veta mer om Googles produkter så vet du vem du ska lyssna på och läsa inlägg av i höst. Jag ser med spänning framemot denna höst och vinter och jag hoppas du häger med mig på denna odyssé.

Som i filmerna

Om du som jag ser mycket Marvel och DC filmer så vet du att de alltid har en post credit scen. Jag tänkte att jag skulle köra en här med.

En sak som alla mina prylar har gemensamt här är att de alla har tillgång till och kör Google Assistenten. Och är det något som jag tycker är det bästa sedan skivat bröd är just det här med digitala assistenter som mer eller mindre kan göra eller komma ihåg saker man säger till dem, och det är något som används flitigt här hemma, om det bara är så att man vill veta hur vädret blir under dagen.

Och här kommer nu min "bonusscen" jag kastar in mina Google Pixel Buds! För är det något som de har gemensamt med resten de grejer jag har nämnt tidigare så är det att de kan hålla mina prylar olåsta och de har tillgång till Google Assistenten, och det är väl här jag använder den mest. Byta låt, gilla en låt, kolla klockan, svara på meddelande och lyssna på meddelande. Allt i mitt öra/on.

Fortsättning följer...