Med en trevlig liten melodi som klingar från telefonen vaknar jag. Haha! Den ringde! Min Nexus 5 med Ubuntu Touch installerat klarade ett av de viktigaste uppdragen, att få iväg mig till jobbet. Jag studsar upp som en möbelfjäder och gör min morgontoalett.

Av erfarenhet så är det lämpligt att stänga av mobildata på min arbetsplats. Speciellt på enheter som lider av den ack så vanliga åkomman ”klent batteri”. Jag jobbar nämligen praktiskt taget i en bunker. Radioskuggan är så mörk att inte ens lokalradions olyssningsbara frekvenser kan leta sig genom betongväggarna. Den enda telefonen som med värdighet har klarat sig hyfsat med mobildata påslaget är min Mate 10 Pro.

Jag försöker att använda Nexus5 på samma sätt som jag brukar under arbetstid. Detta innebär lite slösurf på rasten. Jobbet som formsnickare på ett cementgjuteri innebär mycket lite privat telefonhantering. Min sambo och mina barn kan nå mig. Mottagningen inne i snickeriet är så dålig att jag oftast måste gå utomhus för att kunna tala i telefonen. Telefonen sköter sig och jag börjar så smått att vänja mig med det speciella systemet.

Efter arbetsdagens slut har jag ca 40% kvar av batteritiden. Mycket väl godkänt. Kanske inte så konstigt eftersom mobildata inte fungerar. Jag pluggar in den i billaddaren och jag når med lätthet 100% vid tiden för ankomst i hemmets garage.

En trevlig upplevelse är Instagraph. En app som ger dig en näst intill likadan upplevelse som Instagram. Det fungerar klockrent.

Efter den dagliga rapporten till Artfors så blir jag varse om att det finns en, för mig, ny version av Ubuntu Touch. 16.04, here i come!

Att flasha mobilen är utomordentligt trevligt. Ladda hem UBPorts programvara, plugga in mobilen och följ instruktionerna på skärmen. Sagt och gjort, min Nexus5 blev plötsligt en helt annan enhet.

Mobildata, Blåtand, och MMS fungerar! Halleluja!

Man får ta det onda med goda.

Typiskt! När vissa saker hoppar igång så försvinner det andra väsentliga funktioner. Som till exempel en mailklient. Hur i helskotta ska jag kolla mina mail? Jag letar i programförrådet, lusläser på internet men förgäves. Det pågår projekt men inget är klart. Det fanns något som hette Dekko2 som fungerade i version 15 men i 16.04 lyser allt vad mailklient heter med sin frånvaro. Det finns dock en nödlösning. Naturligtvis hittar jag en webbapp för Gmail. Det få duga så länge.

Nu blir det läggdags och en ny spännande dag väntar i gryningen.