Så var vi då framme vid slutdestinationen. En vecka har gått sedan jag övergav min Mate 10 Pro för att leva med Ubuntu Touch i vardagen. Det har varit en kul och intressant tid som egentligen inte bjöd på några större överraskningar.

Ubuntus mobilsystem är inte på långa vägar färdigt men det går att överleva och använda med några smärre bakslag. Jag har nämnt dem förut, BankiD och appar som är kopplade till just detta.

Hårdvaran i de kompatibla enheterna är ju egentligen systemets svagaste länk. Med en enhet av dagens kaliber hade nog upplevelsen blivit en helt annan.

Att koppla enheten till en skärm hade jag inte någon möjlighet att testa. Det ska tydligen fungera så att man får en PC-upplevelse. Jag har ju den funktionen i min Huawei och är smått förälskad i just detta. Kanske får jag möjligheten någon gång att testa med Ubuntu Touch.

Jag är nu tillbaka på min ”gamla” Huawei. Det första jag kommer att göra är att köra stock-appar för de vitala funktionerna. Jag kan inte riktigt förklara varför men jag har alltid haft en känsla att apparna är optimerade för systemet och att de lever i en sorts symbios som höjer användarupplevelsen. En annan anledning som är lika god som någon, det är stock-apparna som gäller i desktop-mode.

Ubuntu Touch har lärt mig att det finns alternativ. Valmöjligheter. Du behöver inte vara som alla andra. En frihet att göra som du själv vill och gå på känsla.

Jag kommer alltid att ha min Nexus 5 med Ubuntu Touch liggandes på vänt. Vem vet när jag får för mig att hoppa in i den knasiga världen igen.

Med vänlig hälsning, Ade!