Det är inte alltid det som man gör är speciellt genomtänkt. Som att testa en telefon som inte är någon annan lik i användarupplevelse till exempel. Men ibland tar den där nyfikenheten och envisheten över och förnuftet skriker för döva öron.

Min gamla Nexus 5 har fått ett nytt liv när Ubports har gett stöd till den för det ganska speciella mobila OS Ubuntu Touch. Jag har haft det installerat ett bra tag men inte testat i vardagen på ett ärligt sätt. Härom dagen startade jag upp den och fick till min stora glädje en uppdatering. Nyfikenheten knockade mig och det dröjde inte länge innan mitt SIM-kort hade lämnat sin trygga plats i min Huawei Mate 10 Pro för att tillbringa en vecka på okänd mark i den relativt gamla Nexus 5.

Det mesta fungerar. Wi-Fi, ringa, skicka SMS med mera. Jag installerar lite appar som jag använder i vardagen. Telegram, ett spel (mest för att testa), Twitter och lite annat smått och gott. Glad i hågen åker jag iväg för att hämta frun framåt kvällen. När jag sitter där och väntar så märker jag att mobildata inte fungerar. Jag går in i inställningar och ”ahh”, det är ju inte påslaget och drar en lättnadens suck. Men det hjälpte inte. F-n!

Jag börjar fippla med blåtanden för att koppla upp telefonen till bilen men där går jag också bet. Under den korta tiden i bilen har mitt glada humör sjunkt till vemod. Jag har ingen mobildata, ingen bluetooth och jag kan inte skicka MMS. Men annars fungerar telefonen hur bra som helst. Jag har en konversation med min gode vän och poddkollega Artfors via SMS eftersom det är den enda chatt som fungerar utan uppkoppling.

Väl hemma igen och klockan har slagit ”läggdags” är det så dags att ställa larmet. Jag märker då att WiFi-kopplingen är lika död som den svenska sommaren. Faan. En omstart av enheten och det hoppar igång igen. Nu dyker nästa problem upp. Ljudet har lagt av. Detta märker jag när larmet ska testas. Det hade varit just snyggt om jag låg kvar, snarkandes som en klubbad säl i morgon bitti. Jag startar om den igen och nu fungerar både ljud och WiFi. Jag lägger den på min laddplatta och borstar tänderna.

Hoppas att den ringer i morgon!