Om ni sitter och läser detta bakom skärmen vid en PC så är det ca 90% chans att det är en burk med operativsystemet Windows installerat.
Microsoft som ligger bakom Windows har alltså en enorm marknadsandel. Därför är det också mer utsatt. Den som vill jävlas med virus och annan dynga vill ju ha så stor spridning på smittan som möjligt och därför är ni som kör Windows mer utsatta än andra som väljer ett annat OS.
Apple med sitt MacOS har en marknadsandel på strax under 10% och Linux är en liten skit med ynka 1% av kakan.

Att lägga ner blod, svett och tårar för att programmera ett virus till Linuxdatorer är knappt värt mödan. Det kommer liksom inte att märkas. Således blir inte det lilla rackartyget speciellt roligt för den illvillige hackaren.
Windows däremot, där sprids ett virus som en löpeld. Likt Digerdöden drar det fram från burk till burk och smittar ner allt i sin väg. Naturligtvis finns det de som tjänar stora pengar på att skydda er från dessa hänsynslösa attacker.
Antivirusprogram! Ta daa! Licenser som kostar cash om ni vill ha ett fullgott skydd.

I linuxmiljön är det i princip virusfritt. Visst kan man råka ut för något fiskeförsök via mail men det har vi väl alla lärt oss nu, klicka inte på märkliga länkar och uppge aldrig lösenord.

En annan sak med Linux är att det är gratis. Det finns en uppsjö av olika versioner att ladda ner och installera på sin dator. Man får surfa runt och leta efter det som passar just dig.

Jag sitter med en MacBook med ett system som heter Ubuntu installerat. Det är ett av de största och mest använda systemen med regelbundna uppdateringar.
Det har allt som den vanliga användaren behöver och mycket mer. Väldigt mycket mer. Och allt är gratis.
I programförrådet, eller ”appbutiken”, finns det tusentals program att ladda ner.

Har jag väckt er nyfikenhet? Mejla gärna till staff@vardagsteknik.nu med era frågor så ska vi svara efter bästa förmåga.
Mvh Ade!