Spelar det någon roll vilket operativsystem man använder? Om du hade fått välja, helt fritt, vad hade du valt då?

Ingen moralpredikan

För att vi ska vara på det klara med det hela så kommer den här artikeln att innehålla partisk information för jag har och är fortfarande en Linuxanvändare sedan mycket länge. För att göra en lång historia kort. När jag installerade mitt första Linuxsystem trodde folk att jag inte var riktigt klok.

Ställa in vertikal -och horisontalsynk på skärmen bara för att få den att funka!
"Du är dum i huvudet!"

Men det var då det och nu är nu, och vi har kommit en lång väg sedan dess.

ChromeOS en räv i hönshuset

Så fort man nämner ChromeOS i ett sällskap med erfarna datoranvändare så uppstår en elitism och de flesta fnyser åt systemet och kallar det "låtsas OS" och andra dumma grejer som skulle få dig sänd till rektorn, om du nu hade sagt de till en fysisk person, och om du hade gått i skolan det vill säga.
Men det har hänt saker med ChromeOS. Bara det senaste året så har ChromeOS gått från att vara lite av en outsider till att bli något att räkna med.
Tack vare att du idag har tillgång till både Android -och Linuxappar utöver Chrome -och webbappar. Det gör att du faktiskt får ett fullgott system.

Fedora över Chromeos under

Samma fast inte annorlunda

Nu kan ju den som har en släng av förutfattade meningar få för sig att
-Bara för att man kan, så kanske man inte bör, för det funkar ju inte som "på riktigt". Så fel man kan ha. Att köra Android -och Linuxappar på en Chromebook med ChromeOS funkar precis som att köra en Androidapp på en Androidtablet eller som att köra en Linuxapp i ett fullgott Linuxsystem som till exempel Fedora.
Jag har två Chromebooks. En HP Chromebook x2 och en Acer Chromebook tab 10. Skillnaden på dessa är att HP'n är en dator med avtagbart tangentbord medan Acer'n är en ren tablet. Jag ska inte gå in så mycket på just maskinernas specar, men jag kan säga så mycket att om man skulle jämföra dem så skulle den bästa jämförelsen vara HP X2 = Macbook Air, Acer tab10 = iPad pro. Förutom dessa två har jag också min älskade Linuxmaskin, min Dell Latitude E7240, ja, jag vet det är ingen monstermaskin och den har ett antal år på nacken, men fasiken vad den jobbar på. Flyter på som smör i gassande solsken. Just nu rockar jag Fedora beta 32 och har inga som helst problem.

Fedora över ChromeOS under

Vilken ska jag välja?

Det är här min fascination för ChromeOS kommer in i bilden. Jag har nämligen samma uppsättning Linuxappar på mina Chromebooks som jag har på min Dell. Jag kan utföra exakt samma arbeten och uppgifter på dem alla tre, så, vilken väljer jag?
Oftast har jag kommit på mig själv att välja någon av mina Chromebooks, för den enkla anledningen att där har jag även tillgång till Androidapparna, om det nu skulle vara så att jag skulle behöva någon av dessa. Sen skadar det inte att mina Chromebooks har typ 5-7 gånger så hög batteritid så jag behöver aldrig tänka på laddning när jag är ute och springer.

Vill du veta mer?

Den här artikeln är ett avstamp i en ny serie jag kommer att publicera här på vardagsteknik, om hur man effektivast använder sig av en Chromebook i sitt, ja, du gissade rätt, vardagsliv.