Kommer ni ihåg när Firefox var stjärnan på webbläsarhimlen? Helt plötslig kom Google Chrome och tog över allt, eller? Det är faktist så att den gamla räven forfarande har just en räv bakom örat.

En av anledningarna till att de flesta av oss slutade med att använda Firefox och gå över till Chrome var att webbläsaren hade blivit seg och tungrodd på grund av alla tillägg, skräpkod och funktioner utvecklarna lade till eller vägrade att ta bort.

För är man störst så kan man göra lite som man vill, det var lite hur de tänkte där borta på Mozilla, tror jag.

Chrome

I alla fall så fick vi Chrome, en snabb och lättarbetad webbläsare som alla bara älskade att använda. Med nya funktioner och ett nytt sätt att tänka när kommer till uppdateringar. Men nu har Chrome växt, till ett monster. Det är inte sällan man hör om minnes -och processorhungriga instanser och utgåvor av Chrome.
Tyvärr har vi idag inte så mycket att välja på om vi vill ha en modern webbläsare som klarar de flesta funktioner vi vill att en webbläsare ska klara. Eller?

Google Chrome

Firefox

För att återgå till den webbläsare som jag egentligen skriver här för, Firefox.
För den som inte vet det så är Firefox det kvarvarande barnbarnsbarnet, eller något liknade, till den första moderna webbläsaren Mosaic. Från Mosaic skapade Marc Andreessen Netscape Navigator. Netscape var fram till Internet Explorers intågande synonymt det som vi då kallade World Wide Webb.

Mosaic

Netscape

Internet Explorer

När Internet Explorer introducerades gratis på Windows och Mac-plattformen gjorde det att Netscape gick i graven på grund av att ingen ville betala för sin webbläsare. Men ur askan i elden, som det så fint heter, steg Phoenix, som blev Firebird, och nu välkända Firefox. Allt baserat på Netscape Navigators kodbas.
Mozilla Foundation, som är den icke vinst drivande organisationen bakom Firefox skapade sedan sin egen webläsarmotor, Gecko, på vilket Firefox grunder vilar.

Internet Explorer

Nutid

Firefox är nu helt omarbetad, ligger på en uppdateringscykel likt den som finns i Chrome och är lätt, snabb och inte alls den tungrodda bjässe den en gång var.

Mozilla fick sig en törn där i mitten av 2000-talet och har lärt sig sin läxa.

Firefox

Nu är det en ny tid med mobilen i fokus och du ska ha allt åtkomligt överallt och hela tiden. Firefox har tagit vara på det och finns som webbläsare till både iOS och Android samt att de även som tidigare finns till Mac, Linux och Windows.

Visar vart skåpet ska stå

Som jag tidigare sa så är Firefox inte uträknad ännu och som vi redan känner till i historien om fågeln Phoenix så föds han på nytt genom ett elddop.

Känner du som jag att din webbläsare har vuxit sig över ditt huvud och mer eller mindre lever sitt eget liv på din dator, surfplatta eller telefon?

Gör som jag och återgå till en gammal goding fast i helt ny kostym.

Hämta Firefox

Firefox finns till Linux, Mac, Windows, iOS och Android. Alla versionerna finns att hämta på Firefox hemsida.