Jag har inte för vana att tokdissa saker, men ibland dyker det upp något som jag tycker är på tok upp åt väggarna. För dig som vill ha en den korta versionen så tycker jag att den nya Google Nyheter är rena skiten. För dig som vill veta varför läs vidare.

Kallar du det här nyheter?

Jag har (försökt) använda mig av appen som en av mina källor till nyheter de senaste veckorna. Med tanke på att den nya Google Nyheter skulle vara Ai-driven och "lära" sig med tiden så gav jag den verkligen en chans. Appen är tänkt att samla nyheter från olika källor och presentera nyheter från dina intresseområden samt från områden du vanligtvis inte besöker, för att du inte ska hamna i en så kallad "filterbubbla". Tanken är god men utförandet är horribelt.

Om jag börjar med det man ser först, "Sammanfattning för ..." Är tanken att jag inte ska hamna i en filterbubbla så gör appen det motsvarande. på "min" sida så har jag "nyheter" från max tre källor, två av dem är inte från källor jag normalt skulle välja att hämta mina nyheter ifrån, kan du gissa vilka?

De tre är: SVT Nyheter, Nyheter24 och Nyhetsmorgon.

Och vad för typ av nyheter är det då?

För dig

Bortsett dem från SVT så är de flesta av dem i stil med de som visas i bilderna.

Återuppväckta tv-program och Triss

Vem f-n bryr sig om gamla uppväckta TV-program? Inte jag i alla fall. Jag har aldrig sett ett avsnitt av "Farmen", Det var kul första gången som "Robinsson", "Fångarna på¨fortet" och "Gladiatorerna" gick på TV, men jag vill inte kalla dem för "Nyhetsstoff". När jag öppnar en app för nyheter som ska presentera de fem största nyheterna för dig som är värda att ta del av så är inte något av ovanstående med på min lista. Att Google Nyheter inte ens nämner samma nyheter som min huvudsakliga källa för nyheter, Omni gör är ganska skrämmande tycker jag, eftersom jag ser Omni som en mer trovärdig och inte så selektiv källa till nyheter.

Underhållning

Nyhetskällor

I Google Nyheter kan du välja från vilka källor dina nyheter ska komma. Du kan ställa in favoriter och så ska de visas i ditt flöde. Till att börja med, det finns inga svenska källor. I stort sett alla andra språk kan du välja mellan, men inte svenska.

Favoriter

Det kan hända att det inte finns svenska nyhetskällor att välja, men det finns i alla fall ämnen och kategorier som man kan välja att få sina nyheter i från, det borde ju ändå ge dig ett flöde med nyheter du är intresserad av? Det korta svaret på det är: Nope! Att välja från vilka källor eller ämnen du vill ha nyheter i från är inget annat än slöseri med tid, inte en enda gång under den tiden jag har testat appen har jag fått något om det jag vill se.

Efter filen "För dig" har filen "Rubriker" Här ska du mer kunna välja ur vilken kategori du vill se nyheter. Här kommer de flesta av nyheterna från "myNewsDesk" som är en tjänst för företag att publicera press releaser på, så det kan man inte direkt kalla det för journalistik, då vem som helst kan släppa en press release, även på myNewsDesk.

Mina favoriter är den flik som "dina" nyheter samlas. De publikationer du valt som källor, du kommer ihåg, inga svenska. Dina ämne, det vill säga det du är intresserad av.

Klickar jag på något av mina ämne så så står appen och bra matar, alltså, inget av det jag är intresserad av visas. Klickar jag på en av publikationerna som jag valt, ja, då hamnar jag på publikationens egna sida, fast som AMP. Och vet du inte vad AMP är så är det samma sida som till exempel The Verge, fast det är Google som har lagrat sidan på sina servrar och visar den där ifrån istället för att skicka dig direkt till The Verge.

Laddar

Ett skämt

Google Nyheter är inget annat än ett skämt. Att appen skulle använda sig av Ai för att förbättra nyhetsflödet tror jag inte på. Hade de sagt att det är en chimpans som heter Ai och är analfabet som slumpvist slår på klossar han tycker ser roliga ut så hade jag trott på dem mer.

Företag

Vill du en app som ger dig ett bra nyhetsflöde utan att du sätter ihop det själv med RSS så är Omni inte bara ett bra alternativ ditt enda bra alternativ, just nu.

Något bra om Google Nyheter

Jag har fått lära mig att man alltid ska säga något snällt om det man dissar och det jag kan säga om Google Nyheter är:

Det är i alla fall trevligt att de visar vädret på din startsida.