Ibland får jag frågan, "Hur börjar man med Linux?" Underförstått i den meningen ligger ofta även ett bevis på vilken kunskapsnivå frågeställaren har. Grundläggande baskunskaper, starta, stänga av datorn och göra vad man ska. Det som är intressant i frågan är inte kunskapsnivå frågeställaren har utan att frågeställaren har ställt frågan. Man har alltså börjat se sig om och inser att man kanske inte bara ska nöja sig med "det som följer med datorn". Man har insett att det finns alternativ och att man kan välja själv.

Med frågan kommer även osäkerhet, osäkerhet på vad man ska välja. När det kommer till Linux så är mångfalden stor och det är inte lätt att navigera sig rätt. Det finns de som börjar i helt fel ända när det kommer till att välja rätt distribution och på sätt även skrämma bort inte bara sig själva utan även andra runtomkrig.

Vart börjar vi?

Det ska vara enkelt, det är min devis när det kommer till datorer och operativsystem. I alla fall enligt din egen skala. Man ska börja på en nivå som kan behärskar och så kan man jobba sig upp från det. Personligen har jag varit upp på toppen och vänt enligt mig. Med det menar jag att jag har gjort det som många anser är både onödigt och tidskrävande, jag har byggt egna system med både Gentoo och LFS (Linux from Scratch), men som sagt det är att börja i fel ända. Jag ska försöka att på ett enkelt att ge en liten beskrivning och en lista på de distributioner som jag anser var det lättaste att börja med.

Mint

Linux Mint
Linux Mint är nog den mest nybörjarvänliga distrubitionen enligt mig. Baserad på Ubuntu och med användarvänlighet som ett av sina största ledord gör de det som många Linuxdistrubitioner har svårt för, det bara funkar. Jag har personligen inte använt Mint, men jag har folk nära omkring mig som gör det och de är mer än nöjda. Linux Mint är faktiskt den distrubitionen jag skulle rekommendra till alla som vill prova Linux för första gången.

Ubuntu

Ubuntu Linux
Ubuntu är idag en av världens största Linuxdistrubitioner. Många baserar sina distrubitioner på Ubuntu, Linux Mint har vi redan nämnt. Förutom själva huvuddistrubitionen så kommer Ubuntu i flera smaker, Ubuntu Mate, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu och Ubuntu Budgie. Det som skiljer dem, till största delen, är vilken skrivbordsmiljö de använder som standard. När det kommer till kunskapsnivå för att börja använda Ubuntu så är den bara något högre än Linux Mint, men dokumentationen på nätet är såpass god att man kommer långt på att läsa sig till lösningar. Ubuntu är även en distrubiotion för den som verkligen vill växa i sitt Linuxanvändande och sina Linuxkunskaper.

Manjaro

Manjaro Linux
När det kommer till den fjärde distrubitionen på listan fick jag verkligen beslutsamhetsångest. Ska jag sätta Manjaro eller Antergos Linux på denna platsen? Ska jag skippa Manjaro och bara köra Antergos? Anledingen är enkel, jag tycker inte skillanden mellan distrubitionerna inte är så stora. Båda är Arch Linux-system men det finns en skillnad och det är den som gör att jag sätter Manjaro på platsen över Antergos, Manjaro använder egna programförråd. Mer om det under Antergos.

Antergos

Antergos Linux
Antergos är distrubitionen som undertcknad själv använder. Efter att ha varit Ubuntuanvändare i flera år kände jag att det var dags för ett byte och eftersom jag hört så mycket och gott om Arch Linux så var jag sugen på att prova just Arch. Men eftersom jag är en bekväm person så kände jag att det är med att "bygga" system igen inte tilltalade mig nämnvärt. Men så fick jag höra om både Antegos och Manjaro nästan samtidigt, ett enkelt sätt att installera Arch Linux på. Jag var såld och började med Manjaro.

Det här att det inte finns ett fast släppdatum för Archsystem, att det är så kallade rullandesystem var en av de sakerna som tilltalde mig. Att Arch även är känt för att vara ett system som ligger i framkant när det gäller det allra senaste var det jag var ute efter, så ett byte från Manjaro till Antegos var mer i min smak. Anldningen, som du kunnde läsa om under Manjaro är just det att Manjaro har sina egna programförråd medan Antegos använder sig av Arch-förråd. Om man ska vara lite elak och generell så är Antergos bara ett enket sätt att installera Arch linux på. Jag skulle kunna rekommendera Antergos till vem som helst egentligen. Med Antergos får man ett väldigt rent Linuxsystem. Med det menar jag att det finns inte någon som vait och "satt sin touch" på det innan det skickat ut till användaren. Installerar man Antergos får man som sagt var ett väldigt rent system som är dt alldra senaste. Men fördelen med Arch, som Antergos är baserat på är att Arch Linux har den bästa dokumentationen om en Linuxdistribution som finns så stöter man på hinder eller problem med ett Arch-system så kan man kallt räkna med att man kan finna lösningen i Archwiki, som heter.

Fedora

Fedora Linux
Fedora är en riktig långkörare när det kommer till Linuxdistrubitioner. Visserligen har Ubuntu, och där med Linux Mint, sin härkomst från en annan långkörare i Linuxvärlden, Debian, som idag är världen äldsta distribution som fortfarande utvecklas. Fedora är den öppna versionen av RedHat Linux som har varit med nästan lika länge. Innan Redhat beslutade sig för att göra sin RedHat Linux, eller RHLE (E står för Enterprise) en ren företagsprodukt och börja ta betalt för den var de den största distrubitionen och många basaerade sina verk på RedHat. Mandrake Linux var en som jag själv var väldigt förtjut i. Fedora är alltså utvecklat av RedHat, tillsammans med Fedora-gemenskapen och är fortfarande i dag en viktig spelare. Egenligen har jag inte så mycket att säga om Fedora då jag inte har använt mig av distrubiotionen särskilt mycket. Efter att RedHat "lämnade" projektet så tycker jag att Fedora har levt lite i skymundan. Jag testade nyligen version 27 av Fedora och jag var positivt överaskad över hur trevligt den var att jobba i.

Sammanfattning

Jag val dessa distrubitioner som lättaste att börja med för att de har ett stort stöd av andra användare där ute. Förutom att de är lätta att installera så finns det väldigt bra dokumentation på nätet och viljan att hjäla är stor.