Är du som jag och älskar att skriva? Du kanske också har lite för lätt att tappa fokus och blir lätt distraherad av annat, det som blinkar, låter och visar sig på skärmen.

Då är det här något för dig. En app för distraktionsfritt skrivande.
Jag tänkte att jag skulle tipsa om den app jag använder mest för att skriva. Inte bra manus till mina poddar utan även mina blogginlägg, faktiskt, det mesta som jag skriver skriver jag i den här appen. Appen heter iA Writer och är en ren och skär ordbehandlare. När man säger ordbehandlare så kanske du kommer att tänka på stora program som Microsofts Word, Apple Pages eller Libreoffice Write. Men, iA Writer är mycket enklare en så. iA Write är ett mellanting av en "riktig" ordbehandlare och låt oss säga Microsofts Anteckningar, Apples Textredigerare eller Gedit som finns i fösterhanteraren GNOME i Linux.

iA Writer är helt och hållet fokuserad på text och ingenting annat. Formeringar, typsnitt, tabeller och annat krafs får stå kvar i farstun i väntan på bättre tider och större kanelbullar.

iA Writer

Formatering

Den enda typ av formatering du kan använda dig av i iA Writer är om du använder dig av Markdownformatering. Markdown är, för den som inte vet det, ett sätt att infoga länkar, rubriker och annan formatering i det färdiga resultatet. Använder man sig av Markdown i textflödet när man skriver i iA Writer så ser texten lite ut som om man har skrivit någon form av programeringsspråk. Men tanken är att den färdiga texten ska exporteras ur iA Writer för att formateras i något annat program, så som tidigare nämnda ordbehandlare. För att ge dig ett litet smakprov på hur det kan se ut när man skriver i Markdown så infogar jag här en länk skrivet i just Markdown.

  #### iA Writer finns för
  [Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=net.ia.iawriter) [iOS](https://geo.itunes.apple.com/se/app/ia-writer/id775737172?mt=8), [Mac](https://itunes.apple.com/app/id775737590?mt=12&uo=4&at=10l4LV&ct=w) och [Windows](https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/writerfiles/windows/ia_writer_installer_1.0.1.exe) 

Hur det här ser ut formaterat ser du längst ner på sidan. Men för att förklara lite så betyder #-tecknet, och hur många det är, som står framför texten ”iA Writer” att det här är en rubrik och att det är rubrik 4. Det som står i mellan klamrarna [] är det som kommer att visas som klickbar text till länkarna som står i mellan parantes-tecknen ()

Hur kommer det sig då att jag sitter och skriver i en app helt och hållet avsedd för text? Jo, det är ganska enkelt. För att den är helt och hållet avsedd för text. Det finns inget i appen som kan distrahera dig från att göra det du ska, att skriva.

Mac och iPhone

När jag först började använda iA Writer var jag i en testperiod av Apple-produkter och det spelar ingen roll på vilken enhet jag skrev på, om det var på Macen eller iPhone så kommer jag åt samma dokument med samma text och kunde skriva obehindrat på vilken som eftersom jag lagrade alla mina iA Writer-dokument i iCloud då. Men tiderna förändras och så gör även iA Writer.

Plattformar

iA Writer har ju nu även installerat på mina Android-enheter och där använder jag Google Drive som lagringsplats. Men jag kan även välja Dropbox om jag skulle vilja det. Självklart kan jag utan problem flytta filer mellan de olika lagringsplatser i appen. Sedan en tid finns iA Writer även på Windows-plattformen. Självklart har jag kastat de drygt 200:- den versionen kostat på att kunna köra iA Writer även där.

Det som är lite synd är att iA Writer inte finns till min favoritplattform, Linux. Men om jag ska tolka signalerna rätt som jag fick vid en förfrågan via Twitter, så kan det vara så att det kan bli ändring på det. Vilket jag hoppas på innerligen.

Medium och Wordpress

Förutom att bara var ”en textredigerare” så finns det ett par, men små funktioner som har gjort att jag valt att använda just iA Writer framför till exempel Ulysses, det första är priset, 109:- för Macversionen, vilket är mycket mindre än hälften av vad Ulysses kostar (469:-). För den som följer mig vet att jag även har börjat skriva en del på Medium, och det finns en funktion i iA Writer för att skicka texten direkt till Medium som utkast. Men det som har gjort att jag verkligen har börjat att älska den här appen, förutom just att den fokuserar på text, text och inget annat än text, är att det nu mera finns en funktion likt Medium-funktionen, att skicka texten direkt fast till en wordpressblogg. Och det spelar ingen roll om det är en egen installation eller en blogg på wordpress.com.

Sammanfattning

Det enda som fattas för att iA Writer ska bli en app för alla är att den finns för alla, alla plattformar det vill säga. En Linux version och kanske en webbversion hade gjort iA Writer till en 10-poängare, men eftersom det inte finns så får det räcka med 9,5 poäng. iA Writer man ska ju inte ta i för mycket.

iA Writer finns för

Android

iOS

Mac

och

Windows

Den här texten var först skriven som ett apptips till tidigare podd vid namn A-Team podcast. Vill du höra dessa gammal avsnitten finns de på Archive.org