Det kommer väl inte som en överraskning att jag är ett stort fan av Markdown, hela den här sidan är ju uppbyggd kring Markdown. Nu tänkte jag att det var dags att introducera dig i Markdown med.

När du får kläm på det här med Markdown kommer du att inse att Markdown är otroligt kraftfull, och kanske det snabbaste verktyget att skriva formaterad text i. Speciellt om det är tänkt att publiceras på webben. Nackdel med Markdown är att det finns en liten lärotröskel att ta sig över innan man är riktigt där. Det är här denna introduktion kommer in.

Vad är Markdown

Markdown är en syntax för skribenter att skriva formaterad text i ett rent textformat. Markdown kommer göra att går snabbt att skriva strukturerat innehåll för webben som kommer att konverteras till ren och strukturerad HTML. Låter det komplicerat? Håll ut det kommer att bli lättare och mer förståeligt.

2004 kom John Gruber på idén om Markdown under en frustrerad session av att skriva långa och krångliga HTML-taggar för att hans text skulle formateras ordentligt. Hans devis, ett enkelt skrivsystem för webben att både skriva och att läsa i sin råaste form.

Den *snabba* lilla haren, hoppade **över** den lata [hunden](https://sv.wikipedia.org/wiki/Hund).

Blir alltså.

Den snabba lilla haren, hoppade över den lata hunden.

Med bara ett par extra tecken förvandlar Markdowntexten till formaterad text, och det är läsbart även i sin rå form.
"Var det allt?” - Jag ser verkligen hur frågande du ser ut - “Jag kan ju bara klicka på ett par formateringsknappar som de flesta textredigerare har, och få precis samma resultat.”

Helt sant.

Men vi har bara börjat. Omfånget av Markdown har kommit en långt sedan 2004 så du behöver inte be om ursäkt för din frågande min om vad för fördel Markdown har över säg till exempel "Fetstil" knappen i Word eller Writer i LibreOffice.

Varför är skribenter så förtjusta i Markdown?

De flesta som skriver lite då och då tycker att det är lättare med att bara trycka på en knapp. Mer avancerade -och professionella skribenter tycker att Markdown är guds gåva till mänskligheten på grund av just skrivarflödet.
Att använda sig av en traditionellt ordbehandlare och behöva avbryta flödet stup i kvarten för att flytta muspekare för att klicka på markera eller en formateringsknapp och sedan klicka där du lämnade för att fortsätta där du var. Skriver man mycket så är det här en jobbig och tröttsam process, när man bara vill få orden man har i huvudet in i inlägget eller artikeln man skriver på.

Med Markdown håller du fingrarna på tangentbordet, formaterar i farten och på så sätt behöver du aldrig sluta skriva och kan fokusera på texten samtidigt som du vet att det kommer att presenteras på ett snyggt sätt.

Det kanske verkar som en liten sak, men det kan ha en riktigt stor effekt i ditt skrivande. Faktiskt, det är svårt att gå tillbaka till att klicka sig fram när man väl har vant sig att skriva i Markdown.

Har jag dig på kroken nu?

Grunderna i Markdown

Nu är det dags att kolla in grunderna i Markdown och hur man applicerar det på sitt skrivande. Markdown är designat för att vara läsbart, även för människor.
Som du kommer att märka så är syntaxen för Markdown ganska enkla.

Om vi börjar med det mest grundläggande, Rubriker.

För att formatera en rubrik använder du av prefixet # eller "hashtag" som ungdomarna skulle uttrycka det. Antalet # representerar vilken storlek du vill att din rubrik.

Rubrik 1

Rubrik 2

Rubrik 3

# Rubrik 1
## Rubrik 2
### Rubrik 3

Det finns totalt 6 storlekar på rubrikerna du kan använda.

När det kommer till den löpande texten kan du infoga formateringar som Fetstil lutandestil eller fet -och lutandestil. Du kan naturligtvis stryka under text också men eftersom länkar stryks under som standard ska man vara väldigt försiktig med just att stryka under ord. Men markera går bra.

När vi ändå är inne på länkar så kan det se lite svårare ut. Ett sätt att tänka när det kommer till länkar är att tänka "knapp". Man gör en klickbar knapp genom att sätta din länktext inom [klammer]-tecknet följt av din länk inom (parenteser) Vardagsteknik

**Fetstil**

*lutandestil*

***Fet -och lutandestil***

<u>Stryka under<u>

==Markera==

[Länk](https://vardagsteknik.nu)

Bilder, listor och citat

Att infoga bilder är lika lätt som att infoga en länk. Det enda man behöver tänka på är att infoga ett utropstecken ! före länken. Texten inom klamrarna blir då den alternativa texten som visas om bilden inte kan visas.

icon_symbol

![shop_icon_symbol](/content/images/2018/06/shop_icon_symbol.png)

Listor

Att formatera listor i HTML är rena mardrömmen, men i Word eller Write är det mycket enklare, men Markdown är enklast.
Ett litet * eller + i början av ditt ord i din lista formateras till en punkt i din punktlista. Tre mellanslag innan din indragna punkt + gör att du får en indagen punktlista. Vill ha en numrerad lista är det lika enkelt. 1. ger dig din första punkt i din numrerade lista.

 • punkt 1
 • punkt 2
  • indragen punkt 1
 • punkt 3
* punkt 1
* punkt 2
 + indragen punkt 1
* punkt 3

 1. punkten

 2. punkten

  1. indragen numrerad
 3. punkten

  • indragen punkt i numrerad lista.
1. punkten

2. punkten
  1. indragen numrerad
  
3. punkten
  + indragen punkt i numrerad lista.
Citat

Mer ofta än sällan så citeras det på webbsidor. Att citera i Markdown är väldigt enkelt, en > "större än"- klammer per mening och ditt citat är klart.

Att vara eller icke vara, det är frågan.

> Att vara eller icke vara, det är frågan.

Hur ska jag komma ihåg allt?

Det kan verka lite överväldigande till att börja med, men använder du dig av någon av de textredigerare jag har tipsat om tidigare så finns det inbyggda lathundar på de vanligaste syntaxen.

Innan vi avslutar för den här gången vill jag bara gå lite in på hur jag har skrivit det här inlägget.
Med det menar jag hur jag har gjort för att du ska kunna se koden. Självklart finns det i Markdown ett syntax för att visa kod, eftersom många skriver om just kod på nätet. `-tecken inom den kod du vill visa kommer att ge dig just det oformaterad kod, vill du visa mer än bara en mening så kör du tre på raken ``` skriver din kod och avslutar med tre till och det spelar ingen roll hur många rader det är.

.my-link {
    text-decoration: underline;
  }.my-link {
    text-decoration: underline;
  }

Mer om Markdown

En sak som kan vara bra att veta är att när du skriver Markdowntext för webben så är det inga problem att även infoga vanlig html-kod i samma dokument, du kan till och med blanda om du är på det humöret.

Det finns mycket mer du kan göra med Markdown, men jag tycker att det här räcker för denna gången. Vill du veta mer om Markdown kan du alltid läsa allt om det hos Daring Fireball eller så kan du läsa mer hos Ghost.org, som jag har använt mig som underlag till detta inlägget.

Du kan alltid kommentera inlägget i vårt forum. Vill du ha fler inlägg som detta så var inte blyg att säga det, vi tar till oss allt.