Som de flesta av er vet vid detta laget så när jag någon form av fotointresse. Det jag brinner mest för är fotografering med mobiltelefonen. Men det finns även andra kameror i samlingen.

En liten Canon ixus 950 is. En mycket kompetent liten kompaktkamera som på sin tid låg i topp bland sina konkurrenter.
Min systemkamera, en Nikon D40, köpte jag begagnad tillsammans med stativ och ett teleobjektiv. Även den är till åren kommen och i dess forna glansdagar var det en bra instegsmodell till den som ville börja med lite mer avancerad fotografering.
Vad har detta med Android att göra?
Jo, ni förstår, som ett extra tillbehör till min systemkamera finns, eller fanns, det en fjärrkontroll att köpa. Perfekt för att ta bilder på sig själv eller vid lång exponering för att slippa skakningar när avtryckaren trycks ner.

Nu till det fina i kråksången.
Min Mate 10 Pro är utrustad med en IR-blaster. Och min kamera fanns med när jag ville lägga till den i appen ”Smart fjärr”.

Jag styr även tvn via appen. Det gick till och med att lägga till appletv. Detta med IR är för många en ”gimmick”. För mig är det en funktion som har kommit till nytta. Avsaknaden av 3,5mm-jacket, Mate 10 Pro saknar hörlursuttag, märker jag inte av men hade luren saknat IR-blaster hade jag blivit ledsen i ögat.
Jag planerar för ett besök på den lokala sportbaren under någon stor fotbollsmatch för att trolla lite med den inbyggda fjärrkontrollen. Det kan bli riktigt kul.

Vilken funktion i telefonen har ni svårt att vara utan?

Mvh Ade.