Börja med att fråga dig själv, när bytte jag lösenord senast?
Vi människor är vanedjur som tycker om same same, but different. Personligen har jag inte samma lösenord till något av mina konton men ändå behöver jag inte komma ihåg mer än ett lösenord.

Alla mina lösenord är på åtta tecken eller fler och inkluderar både versler, gemener, specialtecken och siffror. Alltså en kombination de flesta skulle ha svårt att hålla reda på, speciellt om dessa lösenord var olika till all de hundratals konton och webbsidor jag har registrerat mig genom åren.

Macbook-Air-with-iPhone-4S

Vilken?

De finns olika typer av lösenordshanterare. De mest lättillgängliga är de som är inbyggda i din webbläsare. Jag vet att Chrome, Firefox, Safari och Opera har inbyggda lösenordshanterare som du kan använda både på din dator och din mobiltelefon. Dessa är bra på att hålla reda på det som händer på webben. Skulle det vara så att du behöver ha en lösenordshanterare för mer komplicerade uppgifter som appar, kreditkort och anteckningar så skulle jag rekommendera ett program som är skapat för uppgiften. De två största, så att säga är Lastpass och 1Password. Själv använder jag en som heter Enpass.

Auto-filling_in_browser

Förutom att de håller koll på dina lösenord så är de även bra när de är dags för ett nytt lösenord. Antingen i en befintlig tjänst eller när du skaffar en ny. De flesta kan nämligen generera lösenord för dig så du slipper komma på nya krångliga kombinationer av dessa bokstäver, siffror och specialtecken.

Varför?

Varför ska du då ha olika lösenord på dina tjänster och koton för? Enkelt! De blir allt vanligare att webbsidor och onlinetjänster blir hackade för att just själv dina lösenord. Har en hackare väl kommit över ett konto är det inga problem för dem att söka sig vidare till viktiga konton och tjänster, som ditt e-postkonto. Har en hackare väl kommit över ditt e-postkonto så har de inga problem att i en vidare utsträckning till och med själv din identitet.

Latpassmobil

Att ha en lösenordshanterare är lika simpelt som att ha samma lösenord på alla dina konton. Du behöver nämligen inte komma ihåg mer än ett, kanske två olika lösenord, resten sköter din hanterare. Men jag ska vara ärlig. Det kan finnas en liten inkörningsperiod. Har du många konton som ska in i din hanterare så kommer det ta ett tag, men jag lovar dig. Det är helt klart värt det i slutändan.

Hitta din lösenordhanterare

Vilken lösenordshanterare du väljer är helt upp till dig. De har alla lite olika sätt att hantera saker på men man kan inte direkt säga att den ena är bättre än den andra.
Något som man bör tänka på är vilka plattformar som stödjs. Alla lösenordhaterare jag nämnt ovan finns till Android, MacOS, iOS och Windows. Är du ute efter en lösenordshanterare som stödjer Linux så är Enpass den enda som har ett så kallat "native" stöd. Det vill säga att det finns en klient att ladda ner.

Lite extra på slutet

Men det är faktiskt inte slut där. Man kan nämligen ta det hela ett steg längre, man kan använda sig av tvåstegsautentisering.

De vanligaste appen för det är Googles app Google Authenticator som finns på både Google Play och Apple Appstore och Lastpass Authenticator, som även den finns i Google Play och Apple Appstore. De här funktionerna finns även inbyggda i flera av våra stora tjänster, som till exempel Facebook och Twitter. Vill ni veta mer tvåvägsautentisering så kan vi ta det nästa gång, men då får ni höra av er och säga till. Twitter eller e-post är de bästa sättet.