För ungefär femtioelfte gången så krånglar jag till det i mitt digitala ekosystem. Varför ska det vara så jädrans svårt att hålla sig till ett system. Min blivande fru brukar säga att det är tur att jag inte byter kvinnor lika ofta som jag byter telefoner.

Varför är det då så svårt?

För mig så finns det tre olika system som tävlar om min gunst. Nu talar jag om kombon telefon och dator. De ska naturligtvis jobba tillsammans och klara av de aktiviteter som jag ämnar bruka dessa digitala maskiner till.

Foto och bildredigering.
Spela in och producera podd.
Ordbehandling med synk över moln och mellan enheter.

Linux, Google och Apple. Där har vi de tre tävlande.

Vi börjar med Linux. Mitt älskade Linux Mint. Ett vackrare och enklare operativsystem är svårt att hitta. För den som vill ha en smärtfri upplevelse bakom sin datorskärm är detta ett val som fler borde få upp ögonen för. Linux olika distributioner bjuder på upplevelser för alla olika användare. Från simplaste novis till den mest insyltade nörd. Det finns egentligen inga begränsningar för ditt användande, om du har rätt hårdvara.
För att få tillgång till ett Linuxsystem så laddar man helt enkelt hem en fil och installerar den på en USB-sticka. Sedan installerar man systemet på din befintliga dator. Detta är gratis att göra.

Till 99% fungerar allt i din dator. Men ibland gör det inte det. Det kan vara smågrejer som SD-kortläsaren som inte vill starta. För den avancerade användaren så är detta inget problem men för en sån som mig, som är född med två stora händer, betyder det jag aldrig kommer att kunna nyttja kortläsaren. Detta är ett exempel ur verkliga livet då min MacBook med Linux Mint inte vill kicka igång den där lilla porten. Jag måste plocka fram en sladd för att koppla in kameran och föra över mina foton. Inte okej.

Chromebook och Chrome OS.
Detta är ju en fruktansvärt simpel kombo. Har du dessutom en Android så är lyckan gjord. En Chromebook är faktiskt något av det bästa som hänt världen sedan Hedenhös uppfann Julen.
Batteritid, uppstart och enkelheten är svårslagen. Allt lagras i molnet och synkas med alla kopplade enheter. Mitt problem är inspelning av ljudfiler. Jag har inte hittat någon smidig lösning på detta. Annars kan jag varmt rekommendera en Chromebook som alternativ till traditionell laptop.

MacOS och iPhone.
Mycket skit kastas åt detta håll. Prisbilden ligger ju i överkant och jag håller med. Apples produkter är svindyra. Men vad får man då? Min gamla MacBook Pro med Retinaskärm köpte jag 2013. Det är alltså 5 år sedan. Jag har fått senaste uppdateringen av MacOS och den hänger med bra prestandamässigt. Apple har egna appar till det mesta. Som ljudinspelning och redigering, film och fotoredigering. Har man en iPhone så synkas allt. Ligger din iPhone i närheten av din Mac så kan du även svara på samtal med datorn. Små finesser som gör vardagen lite gladare.

De senaste två avsnitten av mina poddar spelades in på min Mac med MacOS. Jag körde med Apples Garageband för inspelning och det fungerar klockrent. Innan dess var det linux som gällde och då hade jag vissa tekniska problem. En gång fick jag ringa upp min poddkollega och göra inspelningen över telefon på grund av att min dator tappade nätverket hela tiden. Ohållbart.

Så nu sitter jag här med min Mac, sonens iPhone7+ och livet leker. Jag vet att det kommer att ändras och min otroliga svaghet för nya enheter kommer att röra till det för min tekniskt rastlösa själ. Den dagen den sorgen.

Med vänlig hälsning, Ade!