Det är väldigt populärt på till exempel Youtube att dela med sig av sina EDC eller Every Day Carry, som det heter så fint på utrikiska. Här hemma i Svedala skulle vi nog säga samma som vår sida heter. Vardagsteknik. Det här är min vardagsteknik.

Det finns vissa saker man gärna inte lämna hemmet utan. En av dessa självklara saker har i alla tider varit plånboken. Men nu lever vi i andra tider och plånboken börjar få en allt mindre roll i vår vardag. Allt fler, om inte alla av oss har telefonen som sin främsta sak. Jag har tre. Jag tänkte dela med mig vilka dessa är och varför. Eftersom det det här är en teknikblogg så kanske ni redan gissat att det handlar om teknikprylar. Jag tänker faktiskt kasta in en fjärde pryl som bonus i slutet.

Min telefon

Om jag skulle ta och börja med den självklara prylen, min telefon. Om man följt mig här eller i podden vet man att jag har en förkärlek till OnePlus och deras telefoner. Så må mitt val har blivit en OnePlus 6. Min tidigare telefon var en OnePlus 3T och anledningen till att jag valde en 6:a istället för en 6T är helt enkelt att jag hade inte tålamod att vänta. Som för de flesta så är det telefonen som är hjärtat i min teknikpark. Telefonen är den man går till först om det är något man vill ha gjort eller som ska kollas upp. Varför jag valt just OnePlus och deras telefon är för att för det första så finns inte Google Pixel att köpa i Sverige, om man inte väljer gråimport. Jag har i och för sig inga problem med det, men jag har inte lust att betala det överpris som de som säljer dessa är villiga att ta ut. Jag må vara en tekniktok, men dum, det är jag inte känd för att vara... eller?? I alla fall. OnePlus är den tillverkare som jag känner är den som är snabbast och bäst på att hålla sina enheter uppdaterade och aktuella när det kommer till mjukvara. De är sällan långt efter Google själva när det kommer till säkerhetsuppdateringarna son kommer varje månad. Att OnePlus har ett Android som faktiskt är överlägset Googles egna version gör inte saken sämre.
IMG_20190408_211409
OxygenOS, som OnePlus version av Android heter har många funktioner som inte finns på Googles version som jag använder dagligen. Några av dessa är att direkt på en avstängd skärm kunna styra vissa funktioner som musik, ficklampa och kamera. Eller om du knackar två gånger på skärmen så tänds respektive släck den, utan att du behöver trycka på några knappar. Vad mer kan man säga om telefonen utan att bli för teknisk? Den har en grym batteritid. Telefonen håller hela dagen utan att jag behöver tänka på varken att ladda eller vad jag gör med den. Vid "normalt"(mitt normala alltså) användande så har jag i alla fall ett par procent kvar vid läggdags runt 23-tiden och då har jag haft telefonen på batteri sedan 4:30-tiden. Anledningen till att jag inte specificerar hur många procent jag har är för att det variera såpass mycket och beror på vad jag har gjort under dagen.

Mobvoi Ticwatch Pro

Min andra sak jag gärna inte lämna hemmet utan är min smarta klocka från Mobvoi. En Ticwatch Pro för att vara mer exakt. Ticwatch Pro är en smart klocka med Googles operativsystem Wear OS i sig. Det betyder att det finns ett stort utbud av appar och funktioner att lägga till klockan.

Mitt huvudsakliga användningsområde är notiser. Det är fruktansvärt bekvämt att bara sänka blicken en aning för att se om det är något man överhuvudtaget behöver agera på med en gång eller om man kan vänta till ett bättre tillfälle. Förutom notiser så svara jag på meddelanden, ringer samtal, pratar med Google assistenten samlar träning, puls och sömn. Jag använder Mobvoi's egen app för träning då den interagera med den andra energisnåla LCD-skärmen som Ticwatch är utrustad med utöver AMOLED-skärmen.
IMG_20190408_211400
Två skärmar tänker du, ja två skärmar säger jag. Mobvoi har löst den dåliga batteritiden som oftast uppstår på den här typen av smartklockor med att sätta en batterisnål monokrom LCD-skärm över den mer krävande AMOLED-skärmen som huserar de smarta funktionerna. Den batterisnåla LCD-skärmen visar bara det absolut nödvändigaste som tid, datum antal steg och batteri. Mobvoi kallar det här lägtet för Essential. En av de smarta funktionerna med klockan och det här läget är att du kan stänga av smartfunktionerna helt och bara köra i Essential, då får du en batteritid på ca 30 dagar. Avänder man klockan i blandat läge som jag gör så har du upp till 3 dagars batteritid medans du bara har ca 12-16 timmar i så kallat "smartläge". Då stänger du av Essential helt och har bara smartklockan i gång.

OnePlus Bullet Wireless

Den tredje grejen jag inte går hemmifrån utan är också den från OnePlus. Det är mina trådlösa OnePlus Bullet Wireless. De är nämligen att de är de bekvämaste lurar jag använt, och att de alltid finns till hands eftersom de hela tiden hänger runt halsen på mig.
IMG_20190408_211437
Ljudet i lurarna är mer än ok och de har en batteritid som räcker i alla fall i två dagar om man använder dem som jag gör. Förutom att använda dem att prata i telefon med så lyssnar jag mycket på både musik och poddar. Oftast när jag åker buss, tränar eller går till jobbet. En vanlig arbetsdag ser ut som följer: Buss 45 min, gå ~20 min, träna 60 min, gå till bussen ~20 min åka buss 45 min. Det blir ca 280 minuter per dag. Och inte att förglömma, de (få)samtal jag gör per dag. Vad kan det bli? kanske 10-20 minuter per dag. Men det näst största användingsområdet är Google assistenten. Den är, som i klockan och telefonen, inbyggd. Ett längre tryck på knappen och ett "pling" i örat och sedan gör jag mitt kommando. Allt från att be Assistenten att påminna mig om diverse saker till att frånga vad den nya låten jag lyssnar på heter och vilka eller vem det är som spelar, och då kan jag även tala om ifall jag gillar låten och då hamnar den i mitt bibliotek. Japp! så funkar Google assistenten och Google musik och Youtube musik. En lite sido notering bara.

Bonus

Min bonus sak är grej jag har med mig varje dag, men inte vart jag än går. Det är min dator. Jag har nyligen investerat i en ny dator så jag har pensionerat min gamla Dell Latitude e7240 som jag köpte begagnad för något år sedan. Den har och funkar fortfarande kanon, med Antegos Linux som operativsystem kan man bara vara nöjd.

Mitt nya vrålåk är en helt annan historia. Det jag har nu som min hvuvdakliga dator är en HP Chromebook x2, världens första Chromebook laptop/tablet. Det som gör Chromebook x2 så speciellt är att denu har ett avtagbart tangentbord. Inte ett sådant där "typecover" eller annat flamsigt "tangetbordsskydd" utan ett riktigt, bakgrundsbelyst tangentbord med en riktig styrplatta.

Visserligen så sitter all tekniken i "skärmen" så den är lite tyngre där, men, gångjärnet i tangentbordet är såpass kraftfull att det utan större problem håller allt på plats. När vi ändå är inne på tangentbordet så ska det nämnas att när man fäller upp datorn så reser sig tangentbordet en aning i bak kant så man får en trevlig lutning på tangetbordet. Magentfästet är starkt och håller datorn på plats utan problem. Det är till och med så att man kan lyfta och bära datorn genom att hålla i kanten på tangetbordet.

Själva datorn, eller plattan är ett monster. I alla fall när det kommer till batteritid. Missförstå mig rätt, den är ett monster annars med. Jag har inga problem med att få ut en två, kanske tre dagar på batteri vid min normala användning. Det innefattar en del skrivande, en del surfande och en del Youtube. En och annan ljudredigering med för den delen.
IMG_20190408_211423
Datorn är utrustad med ett Intel core m3 chip. Det är i princip ett fläktlöst Intel core i5. Datorn är utrustad med 8Gb RAM-minne och 64Gb lagring i en eMMC disk. Det kanske låter lite med endast 64Gb men när det kommer till Chromebook så är det ganska mycket. Tanken är att man ska lagra så mycket som möjligt i molnet, som Google drive.

Skärmen är helt makalöst bra. det är en 12.3" IPS skärm med mulittouch en upplösning på 2400x1600 pixlar. För att göra en jämförelse så är det samma skärmtyp som sitter i Googles egena Pixelbook och Pixel Slate, de Chromebooks som är bland de bästa, och dyraste, man kan köpa.

Eftersom det här inte är en recension av datorn så går vi inte in på specarna så mycket mer. Anledningen till att jag har den med mig är för att jag skulle kunna sätta mig och skriva ett inlägg eller två när jag har en ledig stund över, eller kanske slösufra lite om jag har alltför lång väntetid mellan lossning och lastning. Tyvärr så är inte min Chromebook utrustad med Google assistenten, ännu så det är den enda prylen just nu som jag inte "kan" prata med. Men det kommer väl.

Dina saker

Vad är dina "måste" saker? Hur många grejer har du som du anser att du måste ha med dig varje dag och kanske helst vart du än går? Lämna en kommentar och dela med dig.