Ibland när man står där i valet och kvalet och ska ge sig in på obeprövat mark är det bra att ha lite hum om just det man är på väg att ge sig på. I det här inlägget tänkte jag ge dig lite tips och trix på vad man ska tänka på när man ska köpa en Chromebook.

Det hela började med att jag fick en fråga av Uffe på Vardagstekniks Telegramgrupp. Han ville veta vad han skulle tänka på när man köper en Chromebook för att ersätta sin Mac när han är ute på fältet.

Jag ska väl inte säga att jag är en expert på Chromebook, men efter att ha rockat fyra olika Chromebook i varierande kvalitet, samt har kört både Arnold the Bat‘s Chromium OS och “gjort” min egen Chrome OS med Project Croissant som jag kört på en “vanlig” dator så kan jag väl i alla fall påstå att jag har en viss kunskap om både Chromebook och Chrome OS.

Chrome OS

En Chromebook drivs av Googles operativsystem Chrome OS. Chrome OS är baserat på Chromium Projektet som i sin tur är baserat på Linuxdistributionen Gentoo. Vilket i praktiken faktiskt gör att Linux äntligen har slagit på skrivbordsdator. Det här med att ha Linux på skrivbordet är ett skämt inom Linuxvärlden som har funnits i stort sett sedan Linux uppfanns för 28 år sedan.

Chromebook är idag den starkast växande datorn på marknaden i Sverige och den fortsätter bara att växa. Chrome OS uppdateras av Google precis som som Apple uppdaterar Mac OS och Microsoft uppdaterar Windows. Chrome OS uppdateras i bakgrunden och stänger man inte av datorn utan bara sätter den i vila (som jag gör) så får man ett meddelande i notisfältet emellanåt om att datorn behövs startas om för att uppdateras. Eftersom Chrome OS inte tar lika lång tid på sig som de ovan nämnda operativsystemen så går det ganska fort till man är igång igen. Men det här inlägget ska inte handla så mycket om just Chrome OS utan mer vad man behöver tänka innan man går och köper sin första Chromebook.

ihor-dvoretskyi-uhTD8ZP3nZg-unsplashunsplash-logoIhor Dvoretskyi

Inte datorns lanseringsdatum

När det kommer till Chromebook så skiljer de sig lite från “vanliga” datorer genom att det inte är datorns lanseringdatum som avgör hur lång tid Google kommer att stödja plattformen med uppdateringar, utan det är datorns “baseboard” som det heter, alltså vilken arkitektur och datorn är baserad på som är avgörande.

Google stödjer alla Chromebook med 6 års uppdateringar från lanseringsdatumet av den “baseboard” som Chromebooken är baserad på. Det betyder att:

Köper du en Chromebook som är lanserad den 1 maj 2019 med ett “baseboard” från låt oss säga 1 maj 2017, så “förlorar” du två år av uppdateringar. Det kanske inte spelar så stor roll om du vet med dig att du bara ska ha datorn en viss tid, men det gör faktiskt att om du säljer den vidare så kan du få mindre för datorn än du kanske trodde. Ska du köpa en Chromebook av de mer högpresterade- och kostsamma modellerna så hade jag varit mer noggrann på när mitt “baseboard” var lanserat. Om du är ute efter Chromebook och vill veta hur länge den har stöd för uppdateringar hade jag kollat in Googles supportsida för Chromebook.

Fritid eller arbete?

Nästa steg i valet av Chromebook är vad du ska ha den till. Ska du bara ha den till att konsumera diverse media, surfa och betala räkningar så är kanske prestandan så mycket att tänka på. De flesta, om inte alla Chromebook på marknaden i dag fixar både surf och Netflix utan problem. Det är när du ska börja bli lite mer kreativ och produktiv som du bör tänka till.

Jag personligen skulle aldrig köpt en Chromebook med mindre än 64 Gb i lagring och 8 Gb i internminne, säger han som just har köpt just en Chromebook med endast 32 Gb lagring och 4 Gb med internminne. Men det finns faktiskt undantag som bekräftar regeln, och just denna Chromebook är ett sådant undantag. Min Acer Chromebook Tab 10 är just det, en tablet, som i första hand är framtagen för utbildningsmarknaden och mitt användningsområde för min Tab 10 är som tidigare skrivet, först och främst avsedd för media och surf.

När det kommer till produktivitet och kreativitet så beror det lite på vad man vill göra. Ska du, som jag, spela in podcast, skriva, redigera bilder och annat mindre krävande arbetet så funkar en Chromebook alldeles utmärkt. DEt är när vi kommer till de mer krävande uppgifterna som film. I dagsläget finns det inget bra verktyg direkt avsett för en Chromebook att använda för just redigera och producera film. Nöjer dudig med en Androidapp så finns där tusentals att använda sig av.

Android och Linux

Något som har kommit det senaste året är tillgången till Android -och Linuxappar i Chrome OS. Det här gör att man inte är begränsade till PWA (Progressive Web App) och webbsidor. För det är en av grejerna med just Chrome OS, det finns inga “riktiga” appar till systemet. Vill använda Microsofts Word har du varit hänvisad till att använda dig av webb-versionen av appen. Men nu, nu kan du i alla fall installera och använda dig av Androidversionen. Eller, om det finns, en Linuxversion av den app du vill ha kan du använda dig av den. Det gör att du numera kan använda dig av mer avancerade appar. Som den jag använder till att redigera foton i. Den heter Darktable och finns till Linux, Mac OS, Windows och på sätt och vis även då till Chrome OS, då jag installerar och använder mig av Linuxappen.

När det kommer till Androidappar så blir det min favorit textredigerare iA Writer och Ljudredigeringsappen Audio Evolution som är de jag använder mig mest av.

Det är här man verkligen ska se upp. Många äldre(läs billiga) klarar inte att köra varken Android -eller Linuxappar, det finns inte stöd för det i deras “baseboard” och är de kommer inte att få det heller.

Kablar också

När jag väljer hårdvara så är jag noga med vilken typ av portar som enheten har. Mina två Chromebook, HP Chromebook x2 och Acer Chromebook Tab 10, som jag använder dagligen har endast USB-C portar. Det här är ett medvetet val av mig att mina datorer endast har just den porten. För det första. Jag har en USB-C hub med diverse andra portar om jag skulle behöva, jag har till och med ett RJ45-uttag(trådat nätverk) om jag så skulle behöva. USB-C är enligt mig och många med mig framtidens port så om du vill framtidsäkra din Chromebook så tycker jag att du ska se till att du i alla fall har en USB-C port och att man kan använda den till laddning.

Lite bonus

Om det skulle vara så att du har eller har skaffat dig en Chromebook som råkar har kommit till sin ända så finns det räddning. Företaget Neverware har en produkt som heter Cloud Ready som kan göra vilken dator som helst till en Chromebook. Det gör att om din Chromebook du har idag som inte längre får uppdateringar från Google så kan du installera Cloud Ready, som är gratis för privatpersoner, och så får du uppdateringarna från dem. Men mer om Neverware och Cloud Ready i ett annat inlägg.