Jag bytte serverleverantör och med det skapar jag min egen molnlösning. Jag har nämligen tröttnat på att sitta i klorna på de stora jättarna och känner att jag vill ha så mycket kontroll jag bara kan när det gäller min molnlagring.

Idag finns det två större leverantörer av mjukvara för just egen molnlagring och den ena är OwnCloud och den andra är NextCloud.

NextCloud är en avkoppning, eller som vi i branchen säger en fork. Det betyder att NextCloud är i grund och botten en variant av OwnCloud, i alla fall fram till version 10.

OwnCloud

Anledningen till att OwnCloud blev forkad till NextCloud är att en av grundarna blev missnöjd med hur OwnCloud utvecklades till att bli mer inrktad på företagande än att lyssna på utvecklarna. Så för att göra en längre historia kortare så tog han sitt pick och pack, lämnade OwnCloud, och startade NextCloud. Med honom följde även de flesta av utvecklarna från OwnCloud.

nextcloud-icon-background

Owncloud eller Nextcloud

OwnCloud utvecklades så att det idag finns två versioner. En gemensamhetsutvecklad som är gratis att ladda ner och använda och en företagsversion som är en betallösning med fler funktioner än den gemensahetsutvecklade. Det var bland annat det här som Frank Karlitschek, han som lämnade OwnCloud, inte tyckte var riktigt rätt. Samt att ledningen på OwnCloud hade börjat lyssna mer på sina investerare än på sina utvecklare och det rimmade inte rätt med Frank då han ansåg att det var utvecklarna som hade gjort jobbet och att Frank är en stor beundrare av öppen källkod.

När jag började på den här texten hade jag redan valt plattform, OwnCloud, men ju mer jag läste på för att ta reda på olikheterna, som mer var likheter, så skiftade jag fot.

Eftersom NextCloud redan från början startades som en foundation, för att OwnCluds historia inte skulle upprepas, och för att de inte kommer att göra skillnad på företag -eller gemensahetsutvecklad version så började jag tänka om. När jag sedan kom till slutsattsen att det troligtvis kommer att gå samma väg mellan OwnCloud och NextCloud som det gjort mellan OpenOffice och LibreOffice och MySQL och MariaDB. Det jag kom jag fram till var att det är bästa och stödja dem som vill gynna gemenskapen, så det blev en ominstallation till NextCloud.

Ditt egna moln

Nu kanske det är så att du själv vill skaffa din egna molnlösning. Har du inte erfarenhet av att själv sätta upp och administrera en egen server så finns det redan färdiga lösningar att köpa. Själv började jag med OwnCube en färdig leverantör av just OwnCloud och Nextcloud. Installatione av Own/Nextcloud på Owncube är väldigt simpel. Förutom att du väljer användarnam och vilken molnlösning du vill ha så får du även välja vart i världen serverparken ska finnas som ditt moln ska ligga i, och ja, Sverige finns med. Förutom att vara väldigt simpel att sätta upp så har OwnCube även bra priser.Från 1.50€ per månad eller 18€ per år.

OwnCube

Synka filer

Om man vill ha molnlagring så så behöver ett sätt att synkronisera filern mellan sina datorer, och naturligtvis finns det sätt att synkronisera genom NextCloud/OwnCloud.

För det första så har vi sync-klienten till din dator, som naturligtvis finns till både Mac, Linux och Windows. Likheterna mellan dessa synkappar blir allt mindre ju längre tiden går, men just nu är de i stort sätt samma app, bara att de är "rebranded" som det så fint heter. Alltså samma app, olika logga.

Sen har vi apparna som finns till Android och iOS. Du har en ganska tråkig och kanske inte så väl underhållen app ör OwnCloud, 10kr på App Store och 7kr för Android. Sen har vi NextClouds app. Den är däremot lite roligare. Uppdaterad och lite fler funktioner, även här är det 10kr på App Store som gäller samt gratis på Android.

Nu är det ju inte så att allt är easypesy och tuffar och går bra för att. Det ska naturligtvis krångla lite också.

Nu är det inte så att det är några stora problem utan det hela handlar om hur våra två stora mobila operativsystem är uppbyggda. När det kommer till iOS så är det hela faktiskt enklare. Det det handlar om är att synka kalender, uppgifter och kontakter. I iOS så är det här mer eller minde inbyggt då iCloud är baserat på standarderna CalDAV och CardDAV, men i Android så är det Googles tjänster som är basen så där behöver man lite extra program.

Android

Det man förlorar på gungorna tar man in på karusellerna heter det ju. För att du ska få skaker och ting att fungera optimalt så erbjuds du i NextCloud-appen att installera och konfigurera appen DAVdroid, som råkar gå på det fasala priset av 43 svenska riksdaler, som sagt gungor och karuseller.

Davdroid

Visst finns det andra, gratis, alternativ för uppgiften, men jag skulle ändå rekommedera appen då den mer eller mindre är utvecklad för tjänsten (tror jag). När du köpt,installerat och konfigurerat appen får du även här en möjlighet, nämligen att ladda ner och installera OpenTasks. Även här ger jag dig min rekommendation att ladda ner och installera just den appen, för i slutändan så kommer saker och ting att funka SÅÅ mycket bättre. Du hittar din kalender i Googles kalenderapp, kontakterna i kontaktappen, dina uppgifter/Att göra listor i OpenTasks och dina filer och bilder i Nextcloud appen.

Opentasks

iOS

På iOS är som sagt lättare. Lägg till ditt konto i Kalender, Kontakter och Påminnelser, i inställningar, klart!

Mer kommer

Har du blivit intresserad av en egen molnlösning och undrar vad man kan göra med den och vad man ska ha den till så kommer det komma mer om vad jag använder Nextcloud till.