Tanken på att klara alla mina digitala uppgifter med endast en smartphone har länge legat och gnagt i en mörk vrå i huvudet. Tillsammans med vissa intressen som kräver lite mer hårdvara och att nästan vara sjukligt prylgalen har gjort att få ljusglimtar har kastats in i den där mörka vrån.
Men nu börjar det att hända grejer. Jakten på prylar har bytts ut till en strävan efter enkelhet. Att endast ha en bra pryl som klarar biffen istället för många, halvdana apparater är numera mitt mål. Kvalitet före kvantitet.
Jag brukar ha min sambo Maria som referens när det kommer till användning av telefonen. Hon får representera en helt vanlig användare. Jag tror att hon sällar sig till en stor skara med ungefär liknande beteende. Hon använder ingen dator alls. Hon lever sitt digitala liv genom telefonen. Bankärenden, film, surfa, musik och interagera med vänner och bekanta. Dessa användare lever redan en såkallad post PC-era. Ett digitalt liv utan dator.
Behöver jag en dator?
Nej, faktiskt inte. Jag äger ingen renodlad dator. Jag har en Chromebook och den har ju sina begränsningar. Jag ser inte riktigt den som en dator eftersom den jobbar mest mot molnlagring och den är väldigt begränsad när det kommer till att installera programvara.
Således kan jag också klara biffen utan dator. Min telefon har 128Gb lokal lagring. Det räcker och blir över. Skulle det mot förmodan börja bli fullt så är det enkelt att föra över filer, antingen till någon molnlagring eller till en extern hårddisk. Det är bara att plugga in via usb-c porten.
Jag börjar förlika mig med tanken på ett liv utan dator. Varför ska jag ha en maskin ståendes som jag inte använder? För er spelnördar är det ju en helt annan femma.
Jag tror att jag på väg att införa ytterligare lite mer enkelhet i mitt liv. Jag är på rätt väg.
Mvh Ade.