För ett tag sedan skrev jag ett inlägg om lösenordshanterare och vikten av att ha olika lösenord på alla sina konton. Nu är det dags att gå vidare i säkerhetstänket och slå på tvåfaktorsautentisering.

Slå på funtionen

Du har säkert sätt inställnigsalternativet på ditt Facebook -eller Applekonto men eftersom du inte är riktigt säker på vad det är så har du struntat i att slå på det, men nu är det dags.

Apple tvåfaktorautetisering

Jag ska börja med att kort förklara var tvåfaktorsautentisering är och hur det fungerar.

Vad är tvåfaktorsautentisering?

tvåfaktorsautentisering eller 2FA som det även kan förkortas, är en extra säkerhetsfunktion för dina konton. Har du funktionen aktiverad så spelar det ingen roll om någon har kommit över ditt lösenord, de behöver nämnligen också en speciell engångskod för att komma in på ditt konto. Den koden är det bara du som kan skapa med din autentiseringsapp.

I flest fall så har man sin app på sin telefon, som skapar nya engångskoder.

De vanligaste autentiseringsapparna är:

Det kan verka lite skrämmande när man ställer in sitt tvåfaktorsautentisering första gången. Ofta får man information om att har du inte tillgång till din autentiseringsapp, eller att du till exempel slarvat bort dina backup-koder så kommer ditt konto att gå förlorat. Och att du inte kommer att komma åt ditt konto något mer. Jag vill påstå att de som skriver på det sättet tar i lite väl mycket från tårna. Jag har än idag inte förlorat ett enda konto fast jag har "råkat" radera både app och operativsystem på telefonen utan att först ta en backup.

Googel Authenticator

Lastpass Authenticor

SMS

En sak som kan vara anledningen till att jag inte har förlorat konton är att jag använder mig av SMS som "backup-kod" för de flest som har tvåfaktorautentisering erbjuder dig oftast att använda tvåfaktorsautentisering med SMS. Jag anser inte att man ska använda SMS som sin huvudsakliga autentiseringsform utan det blir lättare och smidigare med en app för uppgiften. Att använda SMS som autentisering innebär att du helt enkelt får en engångskod skickad till dig via SMS som du kan använda vid den specifika inloggningen.

Varför tvåfaktorsautetisering?

Den frågan är ganska enkel att svara på. Som jag redan nämt så kan man inte komma åt ditt konto om man inte har den specifika engångskoden.

Microsoft Authenticator

Inte bara guld och gröna skogar

Det är inte bara guld och gröna skogar med att aktivera tvåfaktorsautentisering, det innebär faktist lite problem och en tröskel man måste börja med att ta sig över, men sedan också vänja sig vid. Det är nämligen så att alla appar inte har stöd för inloggning med tvåfaktorsautentisering.

Screenshot-20180411185132-649x469

Vi låtsas att du ska logga in i din e-postapp med ditt Gmail-konto, där du slagit på tvåfaktorsautentisering. Du har precis skrivit in alla dina inloggningsuppgfiter och trycker på låt oss säga "logga in" men inget händer. Du kontrollerar dina uppgifter, som stämmer, och det är nu du upptäcker att din e-postklient inte stödjer tvåfaktorsautentisering. Vad gör du? Jo! Du får begedig till Google, klicka på din profilbild, "Mitt konto","Logga in på Google" under "Inloggning och säkerhet", klicka på "Applösenord", logga in, välja app och enhet, och till slut klicka på "Skapa". Nu har du fått upp en ruta med en långt och krångligt mening. Den här "meningen" är ditt specifika applösenord för din e-postklient du nu ska logga in i. Och så får du göra för varje app som inte stödjer tvåfaktorsautentisering.

Har du väl vant dig vid tillvägagångssättet så kommer det att vara värt det. Jag vet att det låter både krångligt och svårt, men det är det inte. Det tar ett par sekunder så är du klar.

Vad rekommenderar du?

Om du är som jag och gillar att testa både appar och operativsystem så kan jag rekommendera appen Authy. Anledingen till det är att Authy sparar alla "dina apparkoder" i sitt krypterade moln så du får tillgång till samma data på flera enheter och just om du installerar om mycket så behöver du inte tänka på att backa upp dina autentiseringar.

Om du inte installerar om så finns det stort sätt ingen skillnad på de tre andra jag nämnde ovan. Jag har använt dem alla tre och jag kan inte påstå att den ena är bättre eller sämre än den andra, det hela handlar helt och hållet om smak och vilket företag man gillar.

Mer

Jag hoppas att du har fått ut något av mitt inlägg och gillar det jag skriver. Har du synpukter, tips eller helt enkelt vill ge mig massa beröm, så är du välkommen att höra av dig. antingen på vår gemensamma epostadress: staff@vardagsteknik.nu eller mig personligen.