Nu är det dags för mig att skriva lite om den textredigerare som fick mig att lämna MacOS och återgå till Linux. Nja, nu är det inte riktigt sant, men det hade varit kul om det hade varit så. Sanningen är att jag återgick till Linux ett tag innan jag hittade Typora, som jag ska skriva ett par rader om nu.

Jag har tidigare tipsat om två andra textredigerare iA Writer och Write!. Den ena är främst framtagen för Mac och den andra är först och främst för Windows, eller "Windowsig" som jag skrev i inlägget om Write!. Som jag har förstått det så är Typora utvecklad först och främst för Linux, och sedan har den kommit till Mac och Windows.

Markdown

Typroa-Mardown-1

Om vi börjar där, med Markdown menar jag, så är det ett sätt att löpande och lätt implementera diverse formatering i den text man skriver på och gör så man slipper stanna upp och göra avbrott i sitt skrivande. Markdown är huvudsakligen konstruerat för att konvertera vanlig text till ett format för att publiceras på webben. Det här är den enkla förklaringen på vad Markdown är och hur man använder det i sitt skrivande. Vill man vet mer och exakt hur Markdown fungerar får man ta sig till grundarens och projektets hemsida.

Typora

Typora

Mitt valda verktyg som jag huvudsakligen använder när jag producerar texter är ett verktyg för distraktionsfritt skrivande som heter Typora.

Typora är ett minimalistiskt skrivverktyg för just Markdown. Typora är en "wysiwyg"-redigerare. Med det menas att du ser är det du får. Håller du däremot markören i din text så ser du din Markdown-kod och på så vis hur det är skrivet, men så fort du lämna området så får du se hur det kommer att presenteras. Typora har ett eget gränssnitt, men vill man kan man aktivera ett mer "OS-likt" gränssnitt i inställningarna.

Typora-settings

En av de saker jag gillar med Typora är när det är dags att "leverera". Med det menar jag när det är dags för publicering. För det mesta så kör jag en enkel: "Markera allt", "Kopiera" och sedan en "Klistra in". Men Typora är kapabel till så mycket mer. Bara i grundutförandet har du förutom att du kan spara filen som vanlig text eller som ett Markdown-dokument så kan du exportera ditt dokument till HTML eller PDF. Installerar du ett litet och gratis tilläggsprogram, Pandoc, på din dator så får du även tillgång till att exportera ditt dokument till Word, LibreOffice(OpenOffice), RTF, Epub, Media Wiki och några till.

Typora-export

När det kommer till utseendet på Typora så är det väldigt minimalistiskt. Det finns inte mycket som stör dig i ditt skrivande. Är du som jag och distraheras lätt av notiser, det som låter och blinkar så är ett tryck på F11 en gåva sänd från himlen. Det du får ett helt vitt skrivbord med endast din text och en ordräknare. Du har även möjligheten till att se din text i "kod" om du klickar på "kodikonen" nere till vänster. Självklart har du tillgång till alla dina dokument även i det här läget. Meny-knappen finns uppe till höger så det är bara att klicka loss.

Typora-f11

Sammanfattning

Typora är inte publicerat under någon öppen källkodslicens, utan det är en kommersiell produkt. Typora är i dagsläget både gratis att ladda ner och använda, fast det står på deras sida att detta bara är under tiden appen är i beta. Jag har använt appen ett bra tag, på Mac, Linux och Windows utan några problem och det är därför jag gilla appen. Den funkar på exakt samma sätt oavsett vilket operativsystem du använder.

Den dagen Typora kommer att kosta pengar (om den kommer att göra det) så kommer jag att vara en av de första att betala för mig, i stort sett hur mycket den än kommer att kosta. Det har faktiskt blivit så att jag nu mera föredrar Typora framför iA Write som länge var min favorit, även nu när den finns till Windows. Det kan bero på att jag, när det kommer omkring för det mesta opererar i Linux.