Jag har den senaste tiden prova att klara mig utan Googles-tjänster i min telefon. Inte bara att inte använda dem, utan att inte ha de installerade.

Förberedelser

Innan man kan sätta igång med ett sådant här expriment så blir det en del förberedelser. För det första behöver du en telefon, du behöver byta ut Android och du behöver en alternativ appbutik.

Telefonen

Jag ska väl direkt säga det att det är inte min vanliga telefon jag har använt i det här exprementet utan en gamal extratelefon jag har haft liggandes. Telefonen är, ironiskt nog, en Google Nexus 6. En telefon som Motorola tillverkade för Google och deras Nexusprogram när det begav sig. Vad det är för specar på telefonen är i det här fallet helt orelevant då det hela kommer att handla om upplevelsen.

Mjukvara

För att utföra det här exprementet behövde jag byta ut den medföljande Androidversionen till en som inte har något Google i sig överhuvudtaget. Den vanligaste, mest underhållna och den som har stöd för flest telefoner är LineageOS.

LineageOS är ett projekt som är baserat på den öppna versionen av Android, AOSP, som utvecklas av frivilliga världen över. Vi ska inte gö in på detaljer, men, LieageOS innehåller inga spår av Googles tjänster och vill ha dem i LieageOS får du lägga till dem själv.

Innan man kan byta ut den medföljande versionen av Android så behöver man roota sin telefon och låsa upp sin bootlader, men jag tänkter inte ta upp hur man gör det nu för då blir det inte bara komplicerat utan massor av mer text.

Programbutik

Screenshot_F-Droid_20180505-211958-COLLAGE

För att kunna installera program på telefonen behäver man en programbutik. Mitt val föll på två. Yalpstore som laddar ner appar direkt från Googles Playstore fast utan att du behöver ett konto eller att logga in.

Den andra butiken jag valde var F-doid, en butik för appar som bara är öppen källkod.

Molntjänst

Screenshot_Nextcloud_20180511-192023-COLLAGE

För att få en så full Androidupplevelse som möjligt så behöver man även en molntjänst att synka filer, kontakter, adressbok och kalender till. Jag har sedan tidigare bytt till Nextcloud och det var det jag använde mig av här med. Förutom att du förvarar dina filer, bilder, kalender, kontakter och uppgifter i Nextcloud så har nextclod även en funktion att automatiskt synka dina bilder till ditt nextcloudmoln. Mer om vilka appar jag valt och varför senare.

Den stora frågan

Nu är ju den stora frågan: Funkar det?

På den frågan finns det faktiskt inte ett självklart svar. Men om du skulle vrida min arm i tusen nålar så hade jag någ fått svara, nej, det funkar inte. Det finnn nämligen saker man bara vill "ha" och saker man bara vill att de ska funka.

BankID, Swish och banken

Screenshot_Trebuchet_20180505-212548

Om vi börjar med de vanligaste apparna och de man verkligen vill ska funka så är det just BankID, Swish och sin banks app. För min del är det Swedbank.

BankID

BankID funkar, fast med med felmeddelande om att appen är i behov av Google Play-tjänster. Det här är bara att trycka bort och så är man igång.

Swedbanks app

Lika så här är det inga probelm att logga in i appen, med BankID, och det är heller inga probelm med att använda appen.

Swish

IMG_20180505_212737.dng

Är du beroende av Swish? Synd för dig. Inledningsvis ser det ut som det inte kommer att bli några probelm att köra Swish på min enhet. Hela "installations" momentet med att lägga till telefonnummer och bankid flyter på, till sista steget. Här krachar appen och fortsätt att krasha varje gång jag startar den.

Det är en av det saker som gör att "Att- det-inte-funkar". Om just det här är de kritiska momenten för dig så blir det inte bättre. Om du inte är beroende av Swish såär det här inga problem, man kan fortfarande använda BankID och i alla fall Swedbanks app.

Appbutiker

Som jag nämnde inledningsvis har jag två appbutiker installerade i min telefon. Den ena är till för endast öppen källkods appar, den andra för att komma åt Google Play och de appar jag köpt.

F-droid

F-droid är appbutiken för appar som är släppta under öppen källkod. Många appar som finns i Google Play är släppa under en öppen källkodslicens, även de som kostar pengar. Ibland kan det vara en god ide att ta sig en titt hos F-droid för att se om just den där appen man är intresserad av finns där och gör den det så är den gratis, fast den kostar en slant på Google Play. En sak till med appar på F-driod är att de även är släppta utan kolling till Google Play-tjänster. Så med andra ord, samma app som i Play store fast gratis och utan koppling till Google.

Yalp store

Yalp store är en alternativ Google playbutik. Här kommer du åt alla appar som finns i Google Play fast utan att du behöver ett Googlekonto, Yalp har nämligen ett eget som du använder. På så vis kommer du som användare alltid vara anonym. Du kan, om du vill logga in på Google play med ditt eget googlekonto och på så vis få tillgång till "dina appar". Nackdelen med det här tilltaget är att om du köpt appar på Google play så kommer du inte komma åt dina "inköp" installerade appar från Yalp store kommer att installeras som "oköpta". Har man som jag en del appar köpta i Google play så är det till nackdel, jag kan inte använda dem fullt ut. För min del spelar det roll då jag har en del appar som jag använder dagligen, som min lösenordshanterare, som gör att det här inte är ett alternativ för mig.

Avslutnigsvis

Det går alldelse utmärkt att klara sig utan Google i sin telefon, om man först och främst har lite kunnande och tålamod. Har man inga köpta appar som man bara måste ha så gör det saken bara ännu bättre. Men som de flesta svenska idag så vill och behöver vi tillgång till Swish så det sätter käppar i hjulet för en Googlefri telefon.

Det finns lösningar på gång för att vi ska få tillgång till Googlefria Androidtelefoner, men tyvärr så är det inget som funkar just nu.

Vill du diskutera ämnet? Välkommen till vårt forum